Jadąc na ostatnie warsztaty kulinarne z marką Poltino (relacja z tego spotkania już wkrótce wpadnijcie na mojego fanpage by zobaczyć co stworzyłam:), zabrałam ze sobą to pyszne ciasto. Długo stało na uboczu zapakowane tak jak go przywiozłam, ale gdy pokroiłam go do zrobienia sesji (pod czujnym okiem fotografa Maćka), zaczął szybko znikać i od kilku koleżanek blogerek usłyszałam że był smaczny. Moim domownikom również smakował:) Ciasto jest niezwykle aromatyczne, a wisienką na torcie jest dodatek dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia, dzięki czemu ciasto było wilgotne.
Murzynek rumowy
4jaja
3 i 3/4 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 szklanki ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki sody
1,5 szklanki cukru
4 łyżki powideł śliwkowych
200 gram miękkiego masła
kilka kropel olejku rumowego +(opcjonalnie) 1 łyżka rumu
Masło wraz cukrem ucieramy do puszystości. Następnie stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na ok.70 minut. (pod koniec pieczenia sprawdzamy suchym, drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Przełożenie:
1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego/ wiśniowego/powideł
Po przestudzeniu przekrawamy na pół i smarujemy dżemem porzeczkowym ( może być też wiśniowy/mirabelkowy/ czy powidła śliwkowe) i przykrywamy drugim blatem ciasta.
dekoracja:
1 tabliczka czekolady połączona za pomocą blendera(tak aby nie napowietrzyć) z z 50 g masła. Na wierzch ścieramy dodatkowo 2-3 paski czekolady.
dekoracja:
1 tabliczka czekolady połączona za pomocą blendera(tak aby nie napowietrzyć) z z 50 g masła. Na wierzch ścieramy dodatkowo 2-3 paski czekolady.
Uwielbiam murzynki! Pewnie zjadłabym większość tego ciacha i nie zostawiłabym za dużo dla reszty haha ;)
OdpowiedzUsuńwww.sylwiaszewczyk.com
Uwielbiam takie ciasta, pycha! :)
OdpowiedzUsuń