Kto mnie zna, ten wie że uwielbiam kokos i wszystko co się w około niego kręci. Chcą przygotować kolejne połączenie naturalnego z przyjemnym, powstała tym razem Kawa Inka w wersji kokosowej. Bardzo delikatna, taka na babski wieczór. Można ją wzbogacić smakiem jakiegoś likieru kokosowego, albo migdałowego, ale postawiłam na naturalność.
Inka kokosowa
Kawa kokosowa
330 ml mleczka kokosowego
150ml mleka krowiego (jeśli ktoś nie jada może być tylko kokosowe)
3 łyżeczki kawy Inki bezglutenowej
30 gram białej czekolady
3 łyżki wiórków kokosowych (drobnych)
Wszystko oprócz cukru i Inki zagotowujemy i gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie mieszamy z cukrem i kawą. Kawę przelewamy do kubeczków, ja wykorzystałam do tego łupinę od kokosa.
Na wierzch :
200 ml śmietanki kokosowej porządnie schłodzonej
1-2 łyżeczki cukru kokosowego
Śmietankę ubijamy na sztywno, musi być bardzo dobrze schłodzona pod koniec dodajemy cukier kokosowy. Gotową śmietankę przekładamy za pomocą rękawa cukierniczego, albo po prostu łyżeczką na wierzch kawy.
Posypka:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka cukru kokosowego
Całość podprażamy chwilę na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia.Wierzch oprószamy jeszcze odrobiną Inki i możemy udekorować kuleczkami ciasteczek (u mnie przekrojone na pół).
On nie co jedna propozycja to pyszniejsza!
OdpowiedzUsuń