poniedziałek, 2 stycznia 2017

Babeczki z masą czekoladową


 
Dziś mam dla Was pomysł na szybkie łakocie. Ułatwiłam sobie pracę i skorzystałam z kupionych w jednej z piekarni korpusów na babeczki, no cóż nie zawsze jest czas by zrobić je od tak w domu, a tak mamy ułatwione zadanie. Takie babeczki to idealny pomysł na przywitanie gości na karnawałowych prywatkach, bo robi się je chwilkę.
 Pamiętam jak w dzieciństwie, mój tato robił pyszne nadzienie ze śmietanki którą zbierali z mleka od naszych krów.To była najlepsza masa jaką można sobie wyobrazić. Aksamitnie czekoladowa, wprost rozpływała się w ustach.
Gdy nachodzi mnie ochota na zjedzenie czegoś podobnego w smaku robię właśnie poniższe nadzienie  z tym , że to moje robi się w kilka minut, taty polewa gotowała się dobre kilka godzin.



Babeczki z masą czekoladową 

ok.40 korpusów na babeczki (moje były średniej wielkości)

po ok. 40 gram rodzynek, żurawiny i orzechów

200 gram mlecznej czekolady

80 gram czekolady gorzkiej

250 ml śmietanki kremówki

Przygotowujemy gęsty ganasz z czekolady i kremówki. Kremówkę zagotowujemy, (zdejmujemy z palnika zanim zacznie się gotować) i gorącą zalewamy połamane kostki czekolady- dokładnie mieszamy. Warto wykorzystać do tego blender, masa zrobi się bardziej błyszcząca i pozbawiona pęcherzyków powietrza (jeśli oczywiście nie będziemy go wtłaczać podczas miksowania, dlatego nie podnoście do góry i dołu blendera). Przestudzoną masę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką np. gwiazdką i wyciskamy masę. Na dno babeczek układamy kawałki orzecha i rodzynki, wyciskamy masę i ponownie zdobimy bakaliami.





1 komentarz:

  1. Ewka Ciechan04:08

    Wyglądają bosko! zjadłabym chociaż jedną.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena