czwartek, 28 kwietnia 2016

Panna cotta z sosem malinowym



I znowu przenosimy się do słonecznej Italii, a szczególnie mając na uwadze północną część, skąd wywodzi się kolejny słodki deser znany chyba na całym świecie. Wariacji smakowych na temat panna cotty jest pewnie tyle ile kucharzy, czy też cukierników, ale dziś Wam proponuje wersję najbardziej klasyczną.

Panna cotta z sosem malinowym


 

300 ml śmietany kremówki


1  laska wanilii wraz z ziarenkami

40-50 g drobnego cukru


2 łyżeczki żelatyny


Na sos:


200 g malin


70 g cukru

pana cotta:Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Kremówkę przelewamy do garnuszka z grubym dnem i gotujemy wraz z laską i miąższem z wanilii. Żelatynę  zalewamy odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Po zdjęciu z palnika śmietanki, wyciągamy laskę wanilii. Następnie dodajemy do niej  rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremek/ szklaneczek i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Sos: Maliny podgrzewamy wraz z cukrem do miękkości. Możemy je przetrzeć przez sito, ale nie jest to obligatoryjne Tak przygotowanym, ostudzonym sosem polewamy gotowy deser. W sezonie dekorujemy świeżymi owocami i np. listkiem mięty lub melisy.



1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena