Dziś zabieram Was w słodką podróż do mojego ukochanego kraju...niech ktoś kupi mi bilet i powie,że mogę jechać a zaraz stanę w drzwiach spakowana... oj pomarzyć dobra rzecz:)koniec gadania.. przenosimy się (przynajmniej w myślach) do Włoch, gdzie z pewnością wśród słodkich deserów znajdziecie i ten.
Salame di cioccolato
200 g pokruszonych herbatników
100 gram pokruszonych biszkoptów
300 g ciemnej czekolady
150 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu
Po 100 g drobno pokrojonych orzechów i pistacji
Dodatkowo: 100 g ulubionych bakalii- rodzynki, morele
Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku. Gdy masa
lekko przestygnie dodajemy rum,
pokruszone herbatniki, biszkopty i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Gotową
masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy w walec . Gotowe salami czekoladowe odstawiamy na kilka godzin
do lodówki. Po tym czasie oprószamy nasz deser cukrem pudrem.
pyszności ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Aż chce się spróbować. Zdrowa dla Ciebie Marlenito :)
OdpowiedzUsuńMniam! Chetnie bym schrupała 😊
OdpowiedzUsuńKochana na pewno Ci nie odmówię! Częstuj się mamusiu:)
Usuń