czwartek, 21 kwietnia 2016

Salame di cioccolatto






Dziś zabieram Was w słodką podróż do mojego ukochanego kraju...niech ktoś kupi mi bilet i powie,że mogę jechać a zaraz stanę w drzwiach spakowana... oj pomarzyć dobra rzecz:)koniec gadania.. przenosimy się (przynajmniej w myślach)  do Włoch, gdzie z pewnością wśród słodkich deserów znajdziecie i ten.

Salame di cioccolato

200 g pokruszonych herbatników

100 gram pokruszonych biszkoptów

300 g ciemnej czekolady

150 g masła

50 g cukru pudru

2 łyżki rumu

Po 100 g drobno pokrojonych orzechów i pistacji

Dodatkowo: 100 g ulubionych bakalii- rodzynki, morele

Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku. Gdy masa lekko przestygnie  dodajemy rum, pokruszone herbatniki, biszkopty i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy w walec . Gotowe  salami czekoladowe odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie oprószamy nasz deser cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie. Aż chce się spróbować. Zdrowa dla Ciebie Marlenito :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Chetnie bym schrupała 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana na pewno Ci nie odmówię! Częstuj się mamusiu:)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena