Wielkanoc już za kilka dni, i wśród najczęściej szukanych przepisów oczywiście królują babki, mazurki i keksy. Dziś mam dla Was przepis na babkę idealną- aromatyczną,wilgotną od banana dzięki czemu ciasto długo zachowuje świeżość. Szczerze polecam, na pewno nie będziecie zawiedzeni.
Babka bananowo-orzechowa :
2 szklanki mąki pszennej tortowej (odejmujemy ok.2 łyżki do oprószenia bakalii)
170 g masła, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
170 g masła, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 duży mocno dojrzały banan
80 g mielonych/posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
50 g skórki pomarańczy i rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem. i mieszamy z solą i imbirem. Miękkie masło przekładamy do wysokiej misy i miksujemy razem z cukrem na puch. Następnie, dodajemy po jednym
jajku oraz purre z banana i dalej miksujemy, dodając naprzemiennie suche
składniki (mąkę z przyprawami) oraz mleko i miksujemy. Pod koniec dodajemy bakalie oprószone w odrobinie mąki oraz olejek i delikatnie łączymy.
Do wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą dużej formy przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 40 min, (pierwsze 30 minut na opcję pieczenia od dołu przestawiając pod koniec na opcje góra-dół). Drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy babka jest gotowa- patyczek ma być suchy. Po lekkim przestudzeniu, delikatnie wyciągamy nasz wypiek, a po całkowitym wystudzeniu dekorujemy np. czekoladą ( u mnie 100 gram mlecznej czekolady rozpuszczone z dodatkiem 1 łyżki kremówki) i posypką cukierniczą.
źródło przepisu: tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena