poniedziałek, 2 marca 2015

BabInka- czyli babka na bazie kawy Inki




Pomimo, że do świąt Wielkanocnych mamy jeszcze trochę czasu,który niestety ani się obejrzymy szybko upłynie, dlatego coraz częściej będę podsyłać Wam propozycję wielkanocnych wypieków czy dań. Jakiś czas temu rozmawiając z kolegą który robił ciasto z dodatkiem kawy Inki postanowiłam, że ja też zrobię coś słodkiego  na bazie tego produktu. Postawiłam na szybką, wilgotną babeczkę. Jeśli lubicie tego typu ciasta- wilgotne, aromatyczne, długo zachowujące świeżość to ten wypiek powinien Wam przypaść do gustu. 

BabInka- czyli  babka na bazie kawy Inki

 

130 g mąki pszennej

100 g cukru

35 g kawy Inki

1 łyżeczka ciemnego kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2  łyżeczki sody

1  duże jajo

125 ml mleka

125 ml wrzącej wody

70 ml leju roślinnego

opcjonalnie aromat np. kawowy, rumowy do smaku

Do wysokiej misy wkładamy wszystkie  składniki oprócz wody i mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia. Następnie, wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając dolewamy wrzącą wodę. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być.Ciasto przelewamy  do małej formy na babkę
( średnica ok. 18cm x10cm wys.)

i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.170 stopni na około 35-40 minut.

 

Babkę można polać rozpuszczoną czekoladą, polewą albo oprószyć pudrem.

8 komentarzy:

  1. Z inką? ale super :) będzie można wypróbować na Święta :)

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna Ci wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam, jest pyszna :) Taka wilgotna mmmmm..... super przepis:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy07:51

    Czy ciasto uda się równie dobrze, jeśli zamiast kawy Inki dam kawę zbożową??

    OdpowiedzUsuń
  5. Inka jest kawa zbożowa, jeśli użyjesz kawy innej firmy ale o takiej samej strukturze myślę że wyjdzie podobnie. Jeśli natomiast miałaś/es na myśli kawę zbożowa taką gruboxiarnista to niestety nie wiem i obawiam się ze mógłby wyjść zakalec

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile piec babkę, jeśli ciasto przeleję do papilotek na muffinki i w tej formie małych babeczek zechcę ją upiec?

    OdpowiedzUsuń
  7. W takiej formie nie pieklam, myślę że ok.15 minut. Proszę jednak pamiętać że to ciasto jest bardzo zadkie, i foremki, jeśli nie będą odpowiednio "grube/sztywne"po prostu nie wyjdą bo masa wyplynie. Jeśli zdecydujesz się na wypiek w takich foremkach polecam też umieścić je dla bezpieczeństwa w formie metalowej przeznaczonej do wypieku muffinek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, papilotki umieszczam w specjalnej formie do pieczenia muffinek, tylko właśnie zastanawiał mnie czas pieczenia, żeby idealnie wyszło czyli wilgotne, ale niesurowe;)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena