Pomimo, że do świąt Wielkanocnych mamy jeszcze trochę czasu,który niestety ani się obejrzymy szybko upłynie, dlatego coraz częściej będę podsyłać Wam propozycję wielkanocnych wypieków czy dań. Jakiś czas temu rozmawiając z kolegą który robił ciasto z dodatkiem kawy Inki postanowiłam, że ja też zrobię coś słodkiego na bazie tego produktu. Postawiłam na szybką, wilgotną babeczkę. Jeśli lubicie tego typu ciasta- wilgotne, aromatyczne, długo zachowujące świeżość to ten wypiek powinien Wam przypaść do gustu.
BabInka- czyli babka na bazie kawy Inki
Z inką? ale super :) będzie można wypróbować na Święta :)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
świetna Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńZrobilam, jest pyszna :) Taka wilgotna mmmmm..... super przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Czy ciasto uda się równie dobrze, jeśli zamiast kawy Inki dam kawę zbożową??
OdpowiedzUsuńInka jest kawa zbożowa, jeśli użyjesz kawy innej firmy ale o takiej samej strukturze myślę że wyjdzie podobnie. Jeśli natomiast miałaś/es na myśli kawę zbożowa taką gruboxiarnista to niestety nie wiem i obawiam się ze mógłby wyjść zakalec
OdpowiedzUsuńIle piec babkę, jeśli ciasto przeleję do papilotek na muffinki i w tej formie małych babeczek zechcę ją upiec?
OdpowiedzUsuńW takiej formie nie pieklam, myślę że ok.15 minut. Proszę jednak pamiętać że to ciasto jest bardzo zadkie, i foremki, jeśli nie będą odpowiednio "grube/sztywne"po prostu nie wyjdą bo masa wyplynie. Jeśli zdecydujesz się na wypiek w takich foremkach polecam też umieścić je dla bezpieczeństwa w formie metalowej przeznaczonej do wypieku muffinek.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, papilotki umieszczam w specjalnej formie do pieczenia muffinek, tylko właśnie zastanawiał mnie czas pieczenia, żeby idealnie wyszło czyli wilgotne, ale niesurowe;)
Usuń