Sosów do spaghetti jest chyba miliony, ile kucharzy i pomysłów. Często przygotowuję właśnie taki sos, długo gotowany na małym ogniu, aromatyczny i przypominający włoskie smaki. Sos stanowi również wspaniałą bazę do zrobienia lasagni albo canneleoni. Szczerze polecam.
Spaghetti
Składniki:
350 g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowe
100 g pancetty
1 szklanka bulionu najlepiej wołowego
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
½
szklanki czerwonego wina
250-300 ml bulionu wołowego
400 ml pomidorów z puszki
2-3 łyżki dobrego jakościowo koncentratu z pomidorów
1 marchewka ok. 50 g
sól i czarny mielony pieprz do
smaku
ulubione przyprawy: bazylia, oregano
ulubione przyprawy: bazylia, oregano
opcjonalnie śmietana
1 paczka makaronu spaghetti Malma
Pancettę kroimy w drobne kawałki i obsmażamy na patelni do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i cebulę, a następnie pokrojoną drobno marchew i dusimy uważając aby warzywa nie zaczęły się palić.Następnie wykładamy mięso mielone i ponownie obsmażamy. Po kilku minutach podlewamy winem i redukujemy. Następnie dodajemy pomidory (koncentrat nie jest obowiązkowy, ale jeśli jest dobrej jakości sprawi że sos nabierze intensywniejszego koloru i smaku), podlewamy stopniowo bulionem i dusimy mieszając co jakiś czas. Sos najlepiej smakuje jeśli gotujemy kilka godzin na bardzo małym ogniu. Pod koniec całość doprawiamy solą, pieprzem (czasem dodaję szczyptę cukru) i ulubionymi przyprawami ja dodaję bazylię i oregano. NA tym etapie możemy też dodać śmietanę, ale zazwyczaj raczej ją pomijam.
Ugotowany makaron, wykładamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący posypany drobno startym parmezanem.
*Do sosu możemy też dodać odrobinę papryczki ostrej pokrojonej w maleńkie cząsteczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena