Karnawał trwa a wraz z nim większe zainteresowanie tymi smażonymi słodkościami. Mam dziś dla Was przepis na bardzo szybkie i delikatne mini pączki. Nie są za słodkie- chyba że obficie sypniecie cukrem a dzięki dodatkowi serka mają ciekawy smak i mięciutką konsystencję nawet na drugi dzień. Zdecydowanie polecam zwłaszcza dla zabieganych bo samo wykonanie i smażenie trwa ok.20 minut.Z podanej porcji wyjdzie Wam taki mały talerzyk jak na zdjęciu:)
A jeszcze ta ich całuśna włoska nazwa:)czego chcieć więcej.
Baci di ricotta
100 g serka ricotta
1 duże jajko
60 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
maleńka szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do rondelka/patelni wlewamy olej na 2-3 cm wysokości i rozgrzewamy. Serek ricotta przekładamy do misy i wraz z jajkiem i cukrem ubijamy na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę,sól, cynamon i proszek i miksujemy chwilę do połączenia składników w jednolitą konsystencję.
Ciasto nabieramy na łyżeczkę i drugą delikatnie popychamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rozgrzanym oleju w z obydwóch stron na złoty kolor, tak aby były upieczone w środku (ok. 2-3 minuty).
Przed podaniem delikatnie oprószamy pudrem.
przepis ze zmianami pochodzi z tej strony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena