czwartek, 5 lutego 2015

Baci di ricotta-delikatne pączki z ricotty

 

Karnawał trwa a wraz z nim większe zainteresowanie tymi smażonymi słodkościami. Mam dziś dla Was przepis na bardzo szybkie i delikatne mini pączki. Nie są za słodkie- chyba że obficie sypniecie cukrem a dzięki dodatkowi serka mają ciekawy smak i mięciutką konsystencję nawet na drugi dzień. Zdecydowanie polecam zwłaszcza dla zabieganych bo samo wykonanie i smażenie trwa ok.20 minut.Z podanej porcji wyjdzie Wam taki mały talerzyk jak na zdjęciu:)
A jeszcze ta ich całuśna włoska nazwa:)czego chcieć więcej.

 

Baci di ricotta

 

100 g serka ricotta

 1 duże jajko

 60 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

maleńka szczypta soli

1/3  łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:


olej do smażenia

cukier puder do posypania


Do rondelka/patelni wlewamy olej na 2-3 cm wysokości i rozgrzewamy. Serek ricotta przekładamy do misy i wraz z  jajkiem i cukrem ubijamy na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę,sól, cynamon i proszek i miksujemy chwilę do połączenia składników w jednolitą konsystencję. 


Ciasto nabieramy na łyżeczkę i drugą delikatnie popychamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rozgrzanym oleju w z obydwóch stron na złoty kolor, tak aby były upieczone w środku (ok. 2-3 minuty).

Przed podaniem delikatnie oprószamy pudrem. 

przepis ze zmianami pochodzi z tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena