Te ciastka widziałam już wielokrotnie na blogach, w końcu postanowiłam je sama zrobić, tym bardziej, że do ich wykonania nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Trochę więcej czasu zajmuje samo formowanie i obtaczanie kulek ale ich smak wynagradza czekania.Ciasteczka są niezwykle aromatyczne, intensywnie czekoladowe...czyli takie jak lubię.:) Szczerze polecam.
Popękane czekoladowe ciasteczka
- 220 g gorzkiej czekolady połamanej
- 110 g masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bądź kilka kropel olejku
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- dodatkowo cukier puder do obtaczania ciasteczek ok.1/2 szklanki
Do garnuszka przekładamy masło i ogrzewamy, ściągamy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z
wanilii. Do masy jajecznej dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem i dokładnie mieszamy. Gotową masę ostawiamy najlepiej na kilkanaście godzin a nawet całą dzień do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki porcje ciasta nabieramy łyżeczką a następnie dłońmi formujemy małe kuleczki które następnie obtaczamy w cukrze pudrze
i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 12 minut do piekarnika nagrzanego do 165ºC. Ciasteczka popękają w trakcie pieczenia i delikatnie się spłaszczą, na początku są mięciutkie, ale już po kilku minutach kruszeją.
źródło przepisu tutaj
i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 12 minut do piekarnika nagrzanego do 165ºC. Ciasteczka popękają w trakcie pieczenia i delikatnie się spłaszczą, na początku są mięciutkie, ale już po kilku minutach kruszeją.
popękane ciasteczka są świetne robiłam je już kilka razy są super:)
OdpowiedzUsuń