Są takie dni kiedy szybko chciałoby się sięgnąć po coś słodkiego, wykonanie tradycyjnych pączków trochę trwa, więc szczególnie wtedy polecam zrobić te szybkie mini pączki na bazie serka homogenizowanego.
Podobne pączki, z tym że z wykorzystaniem serka ricotty znajdziecie tutaj (osobiście wolę jednak te na bazie ricotty).
Mini pączki na serku homogenizowanym
Składniki:
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
3 jajka
1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
- Do misy wykładamy serek i jaja i całość mieszamy trzepaczką rózgową.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- W szerokim garnku/rondlu rozgrzewamy olej (do temperatury 175ºC).
- Za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki. Na jedną nabierałam ciasto a drugą zanurzaną każdorazowo w oleju "zgarniałam" wprost na rozgrzany olej porcję ciasta.
- Smażymy kilka minut do złotego koloru.
- Usmażone pączki można obtoczyć w cukrze, albo czekoladzie .
źródło przepisu
takie właśnie pączki lubię lub z dodatkiem twarogu:)
OdpowiedzUsuń