Jeśli lubicie tradycyjne wypieki, którego bazą jest ciasto kruche, myślę że tym przepisem mogę Wam skraść serca. Kruche ciasto w połączeniu z gęstymi powidłami tworzy naprawdę zgrany duet. Ciasto które dziś Wam polecam, jest też świetną propozycją na spożytkowanie nadmiaru kruchego ciasta, które może pozostać z przygotowania innych świątecznych wypieków. Zamiast powideł śliwkowych możecie też użyć np.mrożonych śliwek czy owoców wiśni które również łączymy z mąką i dosładzamy według upodobań cukrem.
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (1 szklanka stanowiła u mnie krupczatka, pozostałe pszenna)
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
220-250 gram schłodzonego masła
1/3 szklanki pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Z podanych składników na stolnicy wyrabiamy szybko gładkie, kruche ciasto, które dzielimy na dwie części i odstawiamy na minimum godzinę do zamrażarki (ciasto możemy też wyrobić przy użyciu robota)
Po tym czasie pierwszą połowę ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami na dużą blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- ciasto ma być lekko podpieczone i delikatnie zarumienione.Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę śliwkową.
masa:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 litra powideł śliwkowych
Jeśli Wasze powidła są bardzo gęste dodatek mąki ziemniaczanej nie jest konieczny- skrobia zagęszcza powidła i zabezpiecza przed rozmiękaniem ciasta.
super! uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń