Klasyka polskiej kuchni. Chyba po rosole to jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. Sposobów jej wykonania, jest pewnie tyle ile kucharzy i to jest wspaniałe:) Ja uwielbiam zarówno z makaronem jak i z ryżem ale dziś będzie pomysł na wersję makaronową.
Zupa pomidorowa z makaronem
Składniki:
2 litry rosołu drobiowego lub cielęcego (ugotowanego z dodatkiem włoszczyzny, upalonej cebulki)
2 duże ugotowane marchewki,
1 opakowanie makaronu wstążki
ok 200 ml śmietany( zazwyczaj dodaję kremówkę plus trochę kwaśnej)
4-5 dużych pomidorów bez skórki i pozbawionych nasion
2 łyżki oliwy
pieprz i sól
1 łyżka pesto pomodoro
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do pożądanej miękkości. Bulion gotujemy pilnując aby nie wrzał- szumujemy. Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, dusimy a następnie miksujemy blenderem. Koncentrat wraz z pesto dusimy na oliwie. Dodajemy do rosołu. Dodajemy śmietanę, którą uprzednio hartujemy ( do rozmieszanej i połączonej z odrobiną soli śmietany dodajemy stopniowo, cały czas mieszając gorący bulion- ok 150 ml ) i wlewamy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzą i ewentualnie cukrem.
Pod koniec dodajemy świeże zioła- uszatkowaną pietruszkę oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena