Jakiś czas temu na moim fan page pytałam Was na jakie ciasto mielibyście największą ochotę:) Zwyciężyło to ciacho. Ze szczególną dedykacją dla Bernadetty, która tak długo czekała na przepis.
Inspirację zaczerpnęłam z przepisu Siostry Anastazji na ciasto toffi ( w oryginale były delicje toffi,niestety trudno dostępne u mnie)-dlatego trochę pozmieniałam proporcję i wyszło naprawdę pysznie.
Wykładamy do jednej większej blaszki i po upieczeniu przekrawamy na pół lub do dużej formy od piekarnika- i po upieczeniu dzielimy tylko ciasto na dwie części. Pieczemy ok 20-30 minut w temp. 170 stopni.
!!!Masa lubi się ważyć- wystarczy ją wtedy ogrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując aż uzyska jednolitą konsystencję. Chwilę poczekać aż się zgęstniej i wyłożyć na ciasto. Najpierw 1/2 masy na nią delicje drugą część i przykrywamy drugim blatem.
Inspirację zaczerpnęłam z przepisu Siostry Anastazji na ciasto toffi ( w oryginale były delicje toffi,niestety trudno dostępne u mnie)-dlatego trochę pozmieniałam proporcję i wyszło naprawdę pysznie.
Ciasto orzechowe z delicjami
Składniki na ciasto:
8 jaj dużych
8 łyżek cukru z wanilią
150 gram orzechów mielonych (u mnie BackMit)
100 gram wiórków kokosowych (u mnie Kresto)
3 łyżki zmielonych herbatników
120 gram mąki pszennej
Na masę:
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy/śmietankowy
250 gram masła
250 ml ubitej kremówki +2 łyżki śmietany 18%
2 galaretki wiśniowe/malinowe
1 szklanka wody
*cukier do smaku ok. 3 łyżki
2 paczki delicji wiśniowe/malinowe
Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy.
Wykładamy do jednej większej blaszki i po upieczeniu przekrawamy na pół lub do dużej formy od piekarnika- i po upieczeniu dzielimy tylko ciasto na dwie części. Pieczemy ok 20-30 minut w temp. 170 stopni.
Masa:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (1 szklanka) i odstawiamy. Na mleku gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i dalej miksujemy. Dodajemy ubitą kremówkę i śmietanę 18%. Miksujemy. Na koniec dodajemy galaretki.
!!!Masa lubi się ważyć- wystarczy ją wtedy ogrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując aż uzyska jednolitą konsystencję. Chwilę poczekać aż się zgęstniej i wyłożyć na ciasto. Najpierw 1/2 masy na nią delicje drugą część i przykrywamy drugim blatem.
Blaty warto delikatnie nasączyć naparem z kawy.
Wierzch polewamy polewą czekoladową/ rozpuszczoną czekoladą/ganache czekoladowym itp.
Ciasto wyszło Ci rewelacyjne ;D
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo ładnie się prezentuje, musi zatem dobrze smakować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie. Jest naprawdę bardzo smaczne- polecam.
UsuńPrezentuje się imponująco :)
OdpowiedzUsuńciasto idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuń