piątek, 13 września 2013

Roladki z cukinii z salsą pomidorową



Niezwykle eleganckie roladki  idealne jako przystawka dla naszych gości. Inspiracją było jedno z ostatnich spotkań z Kurtem Schelerem, chociaż zmieniłam przede wszystkim nadzienie i odrobinę sos. Wam też polecam odkrywanie nowych połączeń smakowych.



Roladki z cukinii z salsą pomidorową



1 duży pomidor


2-3 małe szalotki


Kilka gałązek pietruszki


 pieprz świeżo mielony do smaku


1 mała cukinia


1 opakowanie paluszków surimi krabowych


Kiełki rzodkiewki


Ser kozi wędzony3-4 plastry

ocet winny do smaku


Ok. 120 ml oliwy z oliwek


2 łyżki wody



1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Prymat


Cukinie myjemy i szatkujemy na mandolinie (lub tarce) wzdłuż, tak aby otrzymać cienkie plasterki a następnie chwilę blanszujemy- około 30-45 sekund we wrzącej wodzie wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Wykładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Na każdą cukinię wykładamy najpierw (w jednym miejscu- przy brzegu- tworząc układ piętrowy) ser,następnie surimi, kiełki, ser i całość zwijamy w maleńkie roladki. Cukinie możemy wcześniej posolić ale nie jest to konieczne- dla mnie sól z sosu, nadzienia jest wystarczająca.

Całość polewamy dressingiem z pomidorów i  szalotki.
Pomidora nacinamy a następnie na ok.1 minutę zalewamy wrzątkiem. Obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy poszatkowaną szalotkę i zioła (możemy dodać też szczypiorek). Sos Prymat łączymy z wodą i oliwą- dokładnie mieszamy- możemy doprawić octem i dodajemy do pokrojonych pomidorów.
Sos dobrze jest przygotować na początku. Roladki najlepiej smakują po przynajmniej 30 minutowym odpoczynku.


2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena