piątek, 13 września 2013

Chipsy z batatów z meksykańskim dipem

Nie napiszę że chipsy są zdrowe i niskokaloryczne ale te są na pewno lepsze od tych kupnych:)Zresztą takich z batata raczej na próżno szukać na sklepowych półkach.Genialnie smakują w połączeniu z pikantnym sosem. 

Chipsy z batatów z meksykańskim dipem

2 duże bataty (najlepiej o wydłużonym kształcie)

1 party dip meksykański Prymat

woda (ok.2-3 łyżki)+ ketchup (ok.5 łyżek)

olej rzepakowy do smażenia


Sos mieszamy z wodą a  następnie z ulubionym ketchupem. Odstawiamy na kilka minut.
Bataty obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (o grubości ok.3 mm- można pokroić nożem/na tarce/ mandolinie).



Olej rozgrzewamy i na gorący partiami wykładamy pokrojone bataty. Smażymy do zrumienienia- ok 1 minuty.
 
Rozkładamy na papier/ ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe chipsy maczamy w sosie.



1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena