Nie napiszę że chipsy są zdrowe i niskokaloryczne ale te są na pewno lepsze od tych kupnych:)Zresztą takich z batata raczej na próżno szukać na sklepowych półkach.Genialnie smakują w połączeniu z pikantnym sosem.
Sos mieszamy z wodą a następnie z ulubionym ketchupem. Odstawiamy na kilka minut.
Bataty obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (o grubości ok.3 mm- można pokroić nożem/na tarce/ mandolinie).
Olej rozgrzewamy i na gorący partiami wykładamy pokrojone bataty. Smażymy do zrumienienia- ok 1 minuty.
Rozkładamy na papier/ ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe chipsy maczamy w sosie.
Chipsy z batatów z meksykańskim dipem
2 duże bataty (najlepiej o wydłużonym kształcie)
1 party dip meksykański Prymat
woda (ok.2-3 łyżki)+ ketchup (ok.5 łyżek)
olej rzepakowy do smażenia
Sos mieszamy z wodą a następnie z ulubionym ketchupem. Odstawiamy na kilka minut.
Bataty obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (o grubości ok.3 mm- można pokroić nożem/na tarce/ mandolinie).
Olej rozgrzewamy i na gorący partiami wykładamy pokrojone bataty. Smażymy do zrumienienia- ok 1 minuty.
Rozkładamy na papier/ ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe chipsy maczamy w sosie.
pyszny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuń