wtorek, 24 września 2013

Sałatka gyrosowa z sosem czosnkowym

To chyba jedna z najpopularniejszych sałatek jakie jawią się na naszych stołach. Kombinacji i możliwości modyfikowania jej jest wiele- dlatego nic nie stoi na przeszkodzie aby za każdym razem otrzymać niby tą samą sałatkę ale wzbogaconą o nowy smak.



Sałatka gyrosowa z sosem czosnkowym 


Składniki sałatki:

1 podwójna pierś z kurczaka

2-3 łyżki oleju rzepakowego

1 op. przyprawy kebab-gyros

1 puszka fasoli

1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę

1 duża puszka dobrej jakościowo kukurydzy

kilka (6-8) ogórków konserwowych

1 (większa) kapusta  pekińska

SOS CZOSNKOWY:

4-6 ząbki czosnku

2-3 łyżki przegotowanej, zimnej wody

150 ml jogurtu naturalnego,

200-220 ml  majonezu

 pieprz

szczypiorek



Umytego i osuszonego kurczaka  kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą mieszamy z olejem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kukurydzę i fasolę odsączamy (i płuczemy) z zalewy.Ogórki kroimy w kosteczkę-podobnie cebulę. Czosnek przecieramy przez praskę/kroimy drobno albo ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach (ostatnio moja najczęstsza metoda). Zalewamy wodą a po kilku minutach mieszamy z majonezem i jogurtem-doprawiamy pieprzem. Kurczaka smażymy kilka minut (tak aby był soczysty- raczej nie dodajemy oleju- chyba że macie problem z patelnią),osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. Kapustę szatkujemy i 1/3 wykładamy do miski  polewamy porcją sosu-wykładamy porcję kurczaka i warzyw, ponownie wykładamy kapustę itd. wierzch posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena