Niezwykle eleganckie roladki idealne jako przystawka dla naszych gości. Inspiracją było jedno z ostatnich spotkań z Kurtem Schelerem, chociaż zmieniłam przede wszystkim nadzienie i odrobinę sos. Wam też polecam odkrywanie nowych połączeń smakowych.
Roladki z cukinii z salsą pomidorową
1 duży pomidor
2-3 małe szalotki
Kilka gałązek pietruszki
pieprz świeżo mielony do smaku
1 mała cukinia
1 opakowanie paluszków surimi krabowych
Kiełki rzodkiewki
Ser kozi wędzony3-4 plastry
ocet winny do smaku
Ok. 120 ml oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Prymat
Cukinie myjemy i szatkujemy na mandolinie (lub tarce) wzdłuż, tak aby
otrzymać cienkie plasterki a następnie chwilę blanszujemy- około 30-45 sekund we
wrzącej wodzie wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Wykładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Na każdą cukinię wykładamy najpierw (w jednym miejscu- przy brzegu- tworząc układ piętrowy) ser,następnie surimi, kiełki, ser i całość zwijamy w maleńkie roladki. Cukinie możemy wcześniej posolić ale nie jest to konieczne- dla mnie sól z sosu, nadzienia jest wystarczająca.
Pomidora nacinamy a następnie na ok.1 minutę zalewamy wrzątkiem. Obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy poszatkowaną szalotkę i zioła (możemy dodać też szczypiorek). Sos Prymat łączymy z wodą i oliwą- dokładnie mieszamy- możemy doprawić octem i dodajemy do pokrojonych pomidorów.
Sos dobrze jest przygotować na początku. Roladki najlepiej smakują po przynajmniej 30 minutowym odpoczynku.
jak pięknie podane:) aż się sama ręka wyciąga po nie:)
OdpowiedzUsuńświetna przystawka!
OdpowiedzUsuń