Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie na Warsztaty Kulinarne które miał poprowadzić p. Paweł Oszczyk. Pełna radości, zaciekawienia wyruszyłam do Warszawy na spotkanie z koleżankami blogerkami i samym mistrzem.
zdjęcie wyk. K. Krzewińska |
a tu tuż przed spotkaniem- czekały na mnie Asia i Ala:)
Warsztaty odbyły się w restauracji La Rotisserie mieszczącej się na Starym Mieście w Warszawie. Jest to miejsce niezwykle eleganckie, gdzie możemy liczyć na profesjonalną obsługę, rozsmakować się w wspaniałych daniach Pawła Oszczyka oraz winach wyselekcjonowanych przez Mistrza Polski Sommelierów 2013 .
Pan Paweł, zdobywał swoje wieloletnie doświadczenie między innymi w Brescii, w restauracji z gwiazdką Michelin, a następnie w Hotelu Bristol i w kuchni Pałacu Sobańskich.
To co zaskoczyło mnie w jego kuchni to niezwykłe poczucie smaku oraz umiejętności kreowania prawdziwych dzieł sztuki na talerzach trafiających do gości. Wszystkie dania smakowały niebywale, urzekło mnie zwłaszcza risotto.
Dla p. Pawła jak znajdziemy w notce na stronie ,, w kuchni najważniejsza jest jakość składników, sprawdzeni dostawcy i współpraca z sommelierem"- i to wszytko miało odzwierciedlenie w tym co mogliśmy zobaczyć a następnie spróbować.
Spotkanie odbyło się w bardzo kameralnym gronie, tym bardziej czuję się wyróżniona, że zostałam zaproszona. Gdy trafiliśmy do kuchni p. Pawła- od razu widać było że czekało nas kilka wysmakowanych godzin:) Pan Paweł ujmował spokojem, a jednocześnie poczuciem humoru i szczerym uśmiechem. Przez cały czas, dzielił się z nami cennymi radami i oczywiście przepisami.
Chociaż same warsztaty nie były bardzo długie, to uważam je za jedne z najlepszym. Przygotowaliśmy trzy dania, które były cudowne. Wszystko na talerzu idealnie ze sobą współgrało, tworząc niesamowitą harmonię smaków a Pan Paweł w moich oczach zdecydowanie zyskał miano jednego z najlepszych (jeśli nie najlepszego:) szefów kuchni u którego miałam przyjemność gościć
Jeśli ktoś lubi prawdziwą kuchnię opartą na wyselekcjonowanych składnikach, zdecydowanie polecam.
A o to co stworzyliśmy a później mieliśmy przyjemność spróbować podczas lunchu na który nas zaproszono.
tatar z tuńczyka- podany z grejpfrutem, sałatą i buraczkami
kremowe risotto z kurkami, przegrzebkami i truflami
a na koniec pyszny deser- orzeźwiający sorbet z jeżynami
zajadamy się pysznościami w towarzystwie przesympatycznej Pani Agnieszki:)
zajadamy się pysznościami w towarzystwie przesympatycznej Pani Agnieszki:)
zdjęcie wykonała J. Krzewińska z Królestwa Garów |
Takie kameralne warsztaty to jest to . Po cichu zazdroszczę, a;e może i jak kiedyś w takich będę uczestniczyła ?
OdpowiedzUsuńKasiu zdecydowanie:) To jedne z najlepszych i najsmaczniejszych warsztatów na jakich byłam. Właściwie biorąc pod uwagę dania przygotowywane na warsztatach a nie jako degustacja w czyjejś restauracji- zdecydowanie najsmaczniejsze dania. Jestem zachwycona kunsztem Pana Pawła:)
UsuńZazdroszczę - oczywiście tak pozytywnie :) Wszystkie dania wyglądają cudownie, a pewnie jeszcze lepiej smakują! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowały i wyglądały jeszcze lepiej na żywo:) Zdecydowanie polecam kulinarną podróż do tego miejsca:)
Usuń