czwartek, 19 września 2013

Warsztaty kulinarne z Pawłem Oszczykiem

Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie na Warsztaty Kulinarne które miał poprowadzić p. Paweł Oszczyk. Pełna radości, zaciekawienia wyruszyłam do Warszawy na spotkanie z koleżankami blogerkami i samym mistrzem.

zdjęcie wyk. K. Krzewińska
Od lewej :ja,  Dota z synkiem, Asia , pan Paweł,  Alicja i Julita i nasza sympatyczna fotograf  Kasia.

a tu tuż przed spotkaniem- czekały na mnie Asia i Ala:)

Warsztaty odbyły się w restauracji La Rotisserie mieszczącej się na Starym Mieście w Warszawie. Jest to miejsce niezwykle eleganckie, gdzie możemy liczyć na profesjonalną obsługę, rozsmakować się w wspaniałych  daniach Pawła Oszczyka  oraz winach wyselekcjonowanych przez  Mistrza Polski Sommelierów 2013 .

Pan Paweł, zdobywał swoje wieloletnie doświadczenie między innymi w Brescii, w restauracji z gwiazdką Michelin, a następnie w Hotelu Bristol i w kuchni Pałacu Sobańskich.

To co zaskoczyło mnie w jego  kuchni  to niezwykłe poczucie smaku  oraz umiejętności kreowania prawdziwych dzieł sztuki na talerzach trafiających do gości. Wszystkie dania smakowały niebywale, urzekło mnie zwłaszcza risotto.

Dla p. Pawła jak znajdziemy w notce na stronie ,, w kuchni najważniejsza jest jakość składników, sprawdzeni dostawcy i współpraca z sommelierem"- i to wszytko miało odzwierciedlenie w tym co mogliśmy zobaczyć a następnie spróbować.

Spotkanie odbyło się w bardzo kameralnym gronie, tym bardziej czuję się wyróżniona, że zostałam zaproszona. Gdy trafiliśmy do kuchni p. Pawła- od razu widać było że czekało nas kilka wysmakowanych godzin:) Pan Paweł ujmował spokojem, a jednocześnie poczuciem humoru i szczerym uśmiechem. Przez cały czas, dzielił się z nami  cennymi radami i oczywiście przepisami.

Chociaż same warsztaty nie były bardzo długie, to uważam je za jedne z najlepszym. Przygotowaliśmy trzy dania, które były cudowne. Wszystko na talerzu idealnie ze sobą  współgrało,  tworząc niesamowitą harmonię smaków  a Pan Paweł w moich oczach zdecydowanie zyskał miano jednego z najlepszych (jeśli nie najlepszego:) szefów kuchni u którego miałam przyjemność gościć

Jeśli ktoś lubi prawdziwą kuchnię opartą na wyselekcjonowanych składnikach, zdecydowanie polecam.

A o to co stworzyliśmy a później mieliśmy przyjemność spróbować podczas lunchu na który nas zaproszono.


 tatar z tuńczyka- podany z grejpfrutem, sałatą i buraczkami

kremowe risotto z kurkami, przegrzebkami i truflami



Turbot z puree z fioletowych ziemniaków z sałatką  z solirodu i chipsami z topinambura


a na koniec pyszny deser- orzeźwiający sorbet z jeżynami

zajadamy się pysznościami w towarzystwie przesympatycznej Pani Agnieszki:)

zdjęcie wykonała J. Krzewińska z Królestwa Garów

Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie, za mile i smacznie spędzony czas- mam nadzieję, że to nie ostatnie takie spotkanie.




4 komentarze:

  1. Takie kameralne warsztaty to jest to . Po cichu zazdroszczę, a;e może i jak kiedyś w takich będę uczestniczyła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu zdecydowanie:) To jedne z najlepszych i najsmaczniejszych warsztatów na jakich byłam. Właściwie biorąc pod uwagę dania przygotowywane na warsztatach a nie jako degustacja w czyjejś restauracji- zdecydowanie najsmaczniejsze dania. Jestem zachwycona kunsztem Pana Pawła:)

      Usuń
  2. Zazdroszczę - oczywiście tak pozytywnie :) Wszystkie dania wyglądają cudownie, a pewnie jeszcze lepiej smakują! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowały i wyglądały jeszcze lepiej na żywo:) Zdecydowanie polecam kulinarną podróż do tego miejsca:)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena