sobota, 8 marca 2014

Z najlepszymi życzeniami

Kochane kobietki te małe i duże:)


Życzę Wam wszystkim zdrowia, uśmiechu,
słońca w sercu i na niebie

 i abyście zawsze czuły się piękne, potrzebne, szczęśliwe  i kochane.

Samych słodyczy Marlenka Wam wszystkim życzy:)


czwartek, 6 marca 2014

Rolada waflowa

Pamiętam ją z dzieciństwa. Pełna orzeszków, rodzynek i innych ulubionych bakalii. Szczerze polecam, przysmak nie wymaga pieczenie więc ucieszą się szczególnie Ci którzy albo nie lubią piec albo np.nie mają jeszcze piekarnika.


 

Rolada waflowa

wtorek, 4 marca 2014

Podkówki z czekoladą

Karnawał już się kończy więc aby zakończyć go jakoś słodko, przyjemnie, polecam niezwykle łatwe w wykonaniu  a przy tym pyszne maślane ciasteczka. Przepis na nie wywodzi się z Piemontu, z północnej części mojego ukochanego kraju. 
Niech te słodkie podkówki przyniosą Wam szczęście:)

Maślane podkówki z czekoladą 


poniedziałek, 3 marca 2014

Pierogi z kaszą gryczaną i serem- Lubelski Kociołek:)

To już czwarte gotowanie lubelskich blogerek w ramach naszej akcji lubelskiego kociołka. Ja przystąpiłam do tego wspólnego gotowania po raz pierwszy, ale mam nadzieję, że nie ostatni. Tym razem zdecydowałyśmy, że skoro Lubelszczyzna słynie z kaszy gryczanej nasze propozycje będą opierały się właśnie o ten składnik. Ja postawiłam na klasykę-niezwykle popularne w moim regionie a przy tym jedne z moich ulubionych pierogi z kaszą gryczaną i serem. Kto nie jadł- polecam, a kto jadł, na pewno przyzna mi rację,że są naprawdę pyszne. Do nadzienia można dodać odrobinę mięty, ja z miętą lubię ale w wersji z ryżem.


Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

wtorek, 18 lutego 2014

Warsztaty czekoladowe- relacja z sobotniego spotkania

W minioną sobotę w siedzibie firmy Kenwood Polska w Warszawie, odbyły się warsztaty, który poprowadził Piotr Chylarecki, który o czekoladzie wie naprawdę dużo.Nie byłoby tego spotkania, gdyby nie organizatorzy- firma Jan Niezbędny. Z produktami tej firmy spotkaliście się pewnie nie raz, bo firma posiada bardzo szeroki asortyment.


piątek, 14 lutego 2014

Od serca...



Dla wszystkich zakochanych i tych którzy wciąż poszukują swojej połówki przesyłam życzenia pięknej, szczerej i bezgranicznej miłości...nie tylko na Walentynki. Kocha się codziennie, a najpiękniejsze Walentynki to te które trwają całe życie:)

Buziaki!!!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Babka ziemniaczana okraszona Smakowitą Pajdą

Nie było mnie tu jakiś czas, ale czasem siła wyższa nie pozwala na robienie wszystkiego czego  byśmy chcieli.Czasem trzeba zwolnić, zwłaszcza gdy musimy zadbać nie tylko o siebie ale i o kogoś najważniejszego, kto dopiero pojawi w naszym życiu;)
Gdy kilka dni temu wróciłam do siebie i zaczęłam przeglądać strony internetowe, natrafiłam na informację o konkursie w którym główną rolę gra Smakowita Pajda- jak do tej pory dla mnie produkt ten był zupełnie nie znany. Smakowita Pajda w smaku przypomina tradycyjny smalczyk, ale..ten jest roślinny:))
 Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim zapachem który nadaje doskonały smak potrawie.

Babka ziemniaczana:
(dla 4-5 osób)

Jajko sadzone aromatyzowane Smakowitą Pajdą

Kolejną propozycją  na wykorzystanie Smakowitej Pajdy jest pomysł na pyszne śniadanie. Niby zwykłe jajko, ale podane w innej formie, i z delikatnym aromatem roślinnego smalczyku powinno zadowolić i mile zaskoczyć naszych bliskich:)
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze się na niej smaży, jajko było aromatyczne przypominając smakiem jajecznicę smażoną z dodatkiem cebulki i mięska. Polecam.



 Jajko sadzone aromatyzowane Smakowitą Pajdą

(dla jednej osoby):
1 plaster papryki o grubości ok. 1,5 cm.
1 jajo wiejskie
sól/pieprz
1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
1 kromka pieczywa +ew.  Smakowita Pajda do posmarowania chleba

Na patelnię wykładamy smalczyk a następnie paprykę, którą dusimy pod przykryciem z każdej ze stron po ok. 1 minucie. Następnie powoli wylewamy samo białko, a po ok. minucie uważając aby się nie rozlało żółtko. Całość delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu  do uzyskania  pożądanej konsystencji. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.



Zapraszam do konkursu
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.