Nie było mnie tu jakiś czas, ale czasem siła wyższa nie pozwala na robienie wszystkiego czego byśmy chcieli.Czasem trzeba zwolnić, zwłaszcza gdy musimy zadbać nie tylko o siebie ale i o kogoś najważniejszego, kto dopiero pojawi w naszym życiu;)
Gdy kilka dni temu wróciłam do siebie i zaczęłam przeglądać strony internetowe, natrafiłam na informację o konkursie w którym główną rolę gra Smakowita Pajda- jak do tej pory dla mnie produkt ten był zupełnie nie znany. Smakowita Pajda w smaku przypomina tradycyjny smalczyk, ale..ten jest roślinny:))
4 średniej wielkości ugotowane i utłuczone na purre ziemniaki
1-2 cebulki dymki pokrojone w drobną kosteczkę.
1 duże wiejskie jajo
kilka plastrów bekonu/ szynki do wyłożenia foremek
pieprz
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
100 gram kiełbasy wiejskiej pokrojonej w drobną kosteczkę.
1 łyżka utartego na najdrobniejszych oczkach parmezanu
Na patelnię wykładamy Smakowitą Pajdę i gdy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy pokrojoną kiełbasę a następnie dymkę- chwilę podsmażamy. Do ziemniaków dodajemy ubite jajo,ser oraz podsmażoną kiełbasę z cebulką (wraz z tłuszczykiem) i doprawiamy pieprzem (najlepiej ziołowym). Kokilki (4-5 sztuk) smarujemy delikatnie Smakowitą Pajdą a następnie obkładamy bekonem tak aby przykryć całość. Wykładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na ok. 20-25 minut. Do babki możemy podać też jakiś sos: np. chrzanowy z odrobiną startego jabłuszka.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita
Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ziemniaczaną babkę. Ładnie podana :)
OdpowiedzUsuń