Kolejną propozycją na wykorzystanie Smakowitej Pajdy jest pomysł na pyszne śniadanie. Niby zwykłe jajko, ale podane w innej formie, i z delikatnym aromatem roślinnego smalczyku powinno zadowolić i mile zaskoczyć naszych bliskich:)
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze się na niej smaży, jajko było aromatyczne przypominając smakiem jajecznicę smażoną z dodatkiem cebulki i mięska. Polecam.
Jajko sadzone aromatyzowane Smakowitą Pajdą
Na patelnię wykładamy smalczyk a następnie paprykę, którą dusimy pod przykryciem z każdej ze stron po ok. 1 minucie. Następnie powoli wylewamy samo białko, a po ok. minucie uważając aby się nie rozlało żółtko. Całość delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze się na niej smaży, jajko było aromatyczne przypominając smakiem jajecznicę smażoną z dodatkiem cebulki i mięska. Polecam.
Jajko sadzone aromatyzowane Smakowitą Pajdą
(dla jednej osoby):
1 plaster papryki o grubości ok. 1,5 cm.
1 jajo wiejskie
sól/pieprz
1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
1 kromka pieczywa +ew. Smakowita Pajda do posmarowania chleba
Na patelnię wykładamy smalczyk a następnie paprykę, którą dusimy pod przykryciem z każdej ze stron po ok. 1 minucie. Następnie powoli wylewamy samo białko, a po ok. minucie uważając aby się nie rozlało żółtko. Całość delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
świetnie wygląda:) niby takie proste danie a jak fajnie można je przyrządzić:)
OdpowiedzUsuń