wtorek, 4 marca 2014

Podkówki z czekoladą

Karnawał już się kończy więc aby zakończyć go jakoś słodko, przyjemnie, polecam niezwykle łatwe w wykonaniu  a przy tym pyszne maślane ciasteczka. Przepis na nie wywodzi się z Piemontu, z północnej części mojego ukochanego kraju. 
Niech te słodkie podkówki przyniosą Wam szczęście:)

Maślane podkówki z czekoladą 




1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

szczypta soli

1/3 cukru pudru

pasta z wanilii do smaku-1/3 łyżeczki

2 duże wiejskie jaja

180 g masła 

ok 120 gram rozpuszczonej czekolady deserowej.

Masło ukręcić na puch wraz z cukrem. Następnie  dodać jaja i dalej ucierać. Wsypać mąki, sól, dodać wanilię i wyrobić gładkie ciasto ( ciasto ma być miękkie ale też nie za rzadkie, gdyby było zbyt luźne warto dodać mąki krupczatki- ciastka będą jeszcze bardziej kruche). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką albo do specjalnej wyciskarki do ciastek.

Na blaszce wyłożonej papierem wyciskamy podkówki . Pieczemy ok. 10-15 minut- do zarumienienia. Ciasteczka po upieczeniu twardnieją.
  Przestudzone dekorujemy czekoladą, zanurzając 1 połówkę w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.




1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena