Karnawał już się kończy więc aby zakończyć go jakoś słodko, przyjemnie, polecam niezwykle łatwe w wykonaniu a przy tym pyszne maślane ciasteczka. Przepis na nie wywodzi się z Piemontu, z północnej części mojego ukochanego kraju.
Niech te słodkie podkówki przyniosą Wam szczęście:)
Na blaszce wyłożonej papierem wyciskamy podkówki . Pieczemy ok. 10-15 minut- do zarumienienia. Ciasteczka po upieczeniu twardnieją.
Przestudzone dekorujemy czekoladą, zanurzając 1 połówkę w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.
Niech te słodkie podkówki przyniosą Wam szczęście:)
Maślane podkówki z czekoladą
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
szczypta soli
1/3 cukru pudru
pasta z wanilii do smaku-1/3 łyżeczki
2 duże wiejskie jaja
180 g masła
ok 120 gram rozpuszczonej czekolady deserowej.
Masło ukręcić na puch wraz z cukrem. Następnie dodać jaja i dalej ucierać. Wsypać mąki, sól, dodać wanilię i wyrobić gładkie ciasto ( ciasto ma być miękkie ale też nie za rzadkie, gdyby było zbyt luźne warto dodać mąki krupczatki- ciastka będą jeszcze bardziej kruche). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką albo do specjalnej wyciskarki do ciastek.Na blaszce wyłożonej papierem wyciskamy podkówki . Pieczemy ok. 10-15 minut- do zarumienienia. Ciasteczka po upieczeniu twardnieją.
Przestudzone dekorujemy czekoladą, zanurzając 1 połówkę w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.
pyszności, zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuń