To pyszne i proste danie przygotowałam ostatnio przy okazji wspólnego gotowania blogerów w domu Marcina,(o samym spotkaniu będzie w osobnym poście) W 20-30 minut możemy mieć smakowity obiad, który nie wymaga od nas wielkiego nakładu pracy,czasu i składników.Szczerze polecam.
Makaron nastawiamy do gotowania na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości. W międzyczasie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w drobną kosteczkę, podobnie czosnek i przekładamy na rozgrzaną patelnię i chwilę dusimy na maśle. Gdy cebulka zrobi się szklista, dodajemy rozdrobnionego łososia- wielkość pokrojenia wedle uznania i podlewamy kremówką. Sos redukujemy do uzyskania kremowej konsystencji (na małym ogniu, mieszając co chwilę.Na koniec dodajemy szczypiorek. Ugotowany i odcedzony makaron od razu przekładamy na patelnię i mieszamy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Pappardelle w sosie śmietanowo z łososiem
200 gram wędzonego łososia-może być w kawałkach
1-2 ząbki czosnku
2 małe szalotki
pęczek szczypiorku
1 opakowanie makaronu pappardelle (tu był użyty makaron Lubella)
ok.300 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka masła
Makaron nastawiamy do gotowania na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości. W międzyczasie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w drobną kosteczkę, podobnie czosnek i przekładamy na rozgrzaną patelnię i chwilę dusimy na maśle. Gdy cebulka zrobi się szklista, dodajemy rozdrobnionego łososia- wielkość pokrojenia wedle uznania i podlewamy kremówką. Sos redukujemy do uzyskania kremowej konsystencji (na małym ogniu, mieszając co chwilę.Na koniec dodajemy szczypiorek. Ugotowany i odcedzony makaron od razu przekładamy na patelnię i mieszamy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Piękne apetyczne kolorowe danie.Prawdziwie wiosenne wydanie. :)
OdpowiedzUsuń