niedziela, 12 marca 2017

Tort szpinakowy


Dziś mam dla Was kolejny torcik, chociaż nie taki codzienny. Jego podstawę stanowi szpinak. Torcik nie dość, że przepięknie wygląda, przywołuje do domu wiosnę i wzbudza nie małe zaciekawienie, to w połączeniu z tymi składnikami stanowi naprawdę interesujące połączenie smakowe, warte powtórzenia. 

Przepis na ciasto może stanowić świetną bazę do innych wypieków- babeczek, czy chociażby ciasta w stylu leśny mech.


 Tort szpinakowy  serkiem mascarpone




       Ciasto szpinakowe: na tortownicę (18-20 cm)

2 jaja

190 g mąki pszennej

60 g mąki dyniowej

80 gram świeżego szpinaku 

80-100 rozmrożonego i odsączonego szpinaku Hortex +ok.50 ml mleka (blendujemy)- całość powinna stanowić objętość ok 200 ml i tak dozujemy mleko.

180 g cukru

  2 ( niepełne) łyżeczki proszku do pieczenia

80 ml miękkiego masła

odrobina skórki otartej z limonki

Suche składniki łączymy w jednej misie. Mokre miksujemy w drugiej i wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.Przekrawamy na trzy krążki.


Masa:

500 ml mascarpone

500 ml ubitej kremówki

150 ml jogurtu może być naturalny lub o smaku kiwi

skórka z otartej limonki do smaku

cukier waniliowy do smaku

Kremówkę ubijamy na tzw. 3/4 (czyli nie całkiem sztywno) i dodajemy serek chwilę miksujemy. Odkładamy ok 1/3 masy do obłożenia boków.

Do większej porcji masy (tej do przekładania w środku, dodajemy dodatkowo jogurt oraz porcję żelki=galaretki i całość miksujemy.


Żelka jabłko-kiwi:

1 galaretka o smaku trawy cytrynowej/kiwi/jabłkowej

6 kiwi

2 duże, soczyste jabłka

250 ml soku jabłkowego Hortex

ok. 50 gram szpinaku Hortex

Owoce ścieramy na tarce, podlewamy sokiem i dusimy aż się prawie rozgotują. Następnie dodajemy galaretę i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia. Masa ma zacząć tężeć. 1/3 galaretki tężejącej zmiksowałam z masą śmietankową (tą do przełożenia).


do nasączenia 

50-70 ml wódki o smaku antonówki
100 soku jabłkowego Hortex
70-100 ml wody

Przełożenie:
Każdy krążek delikatnie nasączamy  nakropką przygotowaną . Pierwszy blat posmarowałam dodatkowo odrobiną dżemu o smaku kiwi. i wyłożyłam porcję masy. Na drugi krążek wykładamy żelkę jabłko-kiwi a na nią masę i przykrywamy trzecim blatem. Wstępnie wyrównujemy boki i pokrywamy cienką warstwą masy.Tort odstawiamy na kilka godzin do lodówki- minimum 1 -2 godziny a następnie obkładamy pozostałą masą.

Wierzch dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam czekoladowy ganache z dodatkiem odrobiny zielonego barwnika i udekorowałam bezikami, czekoladą, posypkami, dynią i okruchami z ciasta.

Pamiętajcie, że polewa ma mieć płynną konsystencję, ale też jak najniższą temperaturę-nie polewamy świeżo przygotowaną polewą, bo masa spłynie.


Ganache:
50 ml gorącej kremówki zalewam ok. 130 g białej czekolady i łączymy z barwnikiem.







Mój dzień z Hortex


3 komentarze:

  1. cukiernica Gosia21:14

    Jej jaki piękny ten wypiek! Cudowne wiosenne kolory

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy04:08

    😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleksandra W.11:08

    Właśnie siedzi w piekarniku. Dodałam tylko wiecej mrozonego bo nie miałam swiezego. Mam nadzieję że mi też wyjdzie.
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena