sobota, 14 stycznia 2017

Sernik z brzoskwiniami



Dziś mam dla Was pomysł na kolejne ciasto, przepyszny sernik z brzoskwiniami. Odkąd ponownie polubiłam serniki, uwielbiam sięgać po ser i albo zrobić coś klasycznego albo zaszaleć i odrywać nowe smaki. Ten serniki, myślę, że wielu z Was zna, a kto jeszcze nie próbował, koniecznie musi to nadrobić.

Jeśli sięgacie po ser twarogowy niemielony, zmielcie go wcześniej, przy takim mielonym z wiaderka- polecam tylko patrzeć na jego skład, wystarczy tylko ucieranie blenderem, ostatecznie jeśli ktoś nie m maszynki do mielenia, może też (dając odpocząć blenderowi aby nie spalić silnika) utrzeć ser blenderem.

Sernik z brzoskwiniami i bezą 

 

Składniki na ciasto:

250 g masła, zimnego

3 łyżki cukru pudru 

5 żółtek

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

Wszystkie składniki miksujemy, albo wyrabiamy szybko na stole, do połączenia na gładkie ciasto. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części z czego ta na spód niech będzie trochę większa i odstawiamy na kilka godzin do lodówki/ albo zamrażarki (można je więc bez problemu przygotować kilka dni wcześniej).
Schłodzone ciasto (większą porcję) wykładamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem ( u mnie o średnicy 28cm), albo większej prostokątnej blaszki. Ciasto możemy zetrzeć na grubej tarce albo możemy je po prostu rozwałkować. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza na około 12-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

1 opakowanie (40 g) proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego

125 g masła

3 jajka

1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków (polecam najpierw dodać 3/4 i dozować według własnych preferencji)

50 ml śmietany kremówki

kilka kropel esencji pomarańczowej

dodatkowo:

1 duża puszka brzoskwiń( syropu tutaj nie wykorzystujemy)pokrojona drobno

Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę, dlatego wyciągamy składniki wcześniej z lodówki.
Masło z cukrem ucieramy do białości. Kolejno, nie przerywając ucierania, dodajemy jaja, i pozostałe składniki. Pamiętajmy aby zbytnio nie napowietrzać masy. Ja masę ucieram po prostu blenderem.Gotową masę wykładamy na podpieczone  ciasto  a na nią wykładamy brzoskwinie.
Dodatkowo:

5 białek (pozostałych od ciasta)

1/2  szklanki cukru 

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Gdy  ser będzie wyłożony już na podpieczony spód i wyłożymy już brzoskwinie przygotowujemy bezę. Z białek ubijamy pianę, gdy będzie ubita na tzw. 3/4 ( a więc prawie ubita na sztywno)  dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. 
 Następnie równo rozsmarowujemy ubitą pianę. Na wierzch  wykładamy ciasto starte na tarce.Pieczemy około 70 minut w temperaturze 175 stopni. Po przestudzeniu oprószamy pudrem.



2 komentarze:

  1. Matko ale bym zjadła!
    www.sylwiaszewczyk.com

    OdpowiedzUsuń
  2. tynahi09:19

    Ależ wygląda! ! Jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena