czwartek, 17 listopada 2016

Kruche babeczki z kajmakiem


Tymi maleńkimi słodkościami, uraduję niejednego łasucha:) Spróbujcie a nie będziecie żałować.
Czasami gdy mamy więcej czasu robimy swój kajmak, tym razem użyłam gotowego.


 Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami

220 g  masła

  3/4szklanki mąki krupczatki

1,5 szklanki  mąki pszennej + do podsypywania

1 cukier z wanilią

60 gram pudru

  3-4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie *1 łyżka kwaśnej śmietany  gdyby było za suche.

  Z podanych składników wyrabiamy gładkie, plastyczne ciasto i odstawiamy  na 1 godzinę do lodówki. 

Gotowym ciastem wypełniamy metalowe foremki na babeczki ( nie za grubo). Ciasto można rozwałkować na ok. 0,3-0,4 cm i przełożyć na blaszki docisnąć przez co ciasto "wpadnie" do foremek wystarczy wtedy delikatnie docisnąć. Można też wylepić ręcznie. Gotowe babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut ( do zarumienienia).

Przestudzone ciasteczka napełniamy kajmakiem (przełożonym uprzednio do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką). Babeczki zdobimy orzechami albo innymi ulubionymi bakaliami.

4 komentarze:

  1. ptysia07:12

    Wylizalabym monitor;) pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. megi23:03

    Wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gocha co serniki kocha00:04

    O matko salatko jakie one piekne! Kocham już nie tylko serniki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena