poniedziałek, 28 marca 2016

Sok warzywno-owocowy z dodatkiem liści moringa




Moringa, uznawana  jest za jedno z najbardziej użytecznych drzew  dla człowieka a to dlatego, że każda z jej części  może być wykorzystana w celach kulinarnych. Moringa,wspomaga pracę serca i krążenie, wykazuje  właściwości przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe, przeciwwrzodowe, przeciwskurczowe, moczopędne. W  liściach tego cudownego drzewa zawarte są wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy tłuszczowe witaminy zwłaszcza z grypy A,D,C oraz minerały. Co ważne dla mam karmiących, moringa wspomaga laktację.

 Ten jak i wiele innych moich  przepisów oraz pozostałych osób, znajdziecie w 3 numerze magazynu AROMAT.
Sok warzywno- owocowy ze sproszkowanymi liśćmi moringa


5  dużych twardych soczystych  jabłek
1 buraczek ćwikłowy średniej wielkości
1 soczysta gruszka
1 mała pietruszka
100 gram zielonego winogrona
3 duże marchwie
2-3 brzoskwinie
1 cytryna
1 łyżeczka mielonych liści  moringa

Wszystkie oczyszczone i podzielone (jeśli jest tego konieczność)na mniejsze kawałki owoce i warzywa  przekładamy kolejno do wyciskarki/sokowirówki. Do tak przygotowanego soku dodajemy łyżkę sproszkowanych  liści.

 Moringa ma specyficzny zapach przypominający wysuszoną trawę/ siano i przyznam, że trochę trudno jest ją dokładnie wymieszać, ponieważ na powierzchni soku/koktajlu powstają pęcherzyki właśnie z nierozmieszaną moringą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena