Moringa, uznawana jest za jedno z najbardziej użytecznych
drzew dla człowieka a to dlatego, że
każda z jej części może być wykorzystana
w celach kulinarnych. Moringa,wspomaga pracę serca i krążenie,
wykazuje właściwości przeciwnowotworowe,
przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe, przeciwwrzodowe,
przeciwskurczowe, moczopędne. W liściach tego cudownego drzewa zawarte są
wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy tłuszczowe witaminy zwłaszcza z
grypy A,D,C oraz minerały. Co ważne dla mam karmiących, moringa wspomaga laktację.
Ten jak i wiele innych moich przepisów oraz pozostałych osób, znajdziecie w 3 numerze magazynu AROMAT.
5 dużych twardych soczystych jabłek
1 buraczek ćwikłowy średniej wielkości
1 soczysta gruszka
1 mała pietruszka
100 gram zielonego winogrona
3 duże marchwie
2-3 brzoskwinie
1 cytryna
1 łyżeczka mielonych liści moringa
Wszystkie oczyszczone i podzielone (jeśli jest tego konieczność)na mniejsze kawałki owoce i warzywa przekładamy kolejno do wyciskarki/sokowirówki. Do tak przygotowanego soku dodajemy łyżkę sproszkowanych liści.
Moringa ma specyficzny zapach przypominający wysuszoną trawę/ siano i przyznam, że trochę trudno jest ją dokładnie wymieszać, ponieważ na powierzchni soku/koktajlu powstają pęcherzyki właśnie z nierozmieszaną moringą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena