czwartek, 24 marca 2016

Babka śmietankowa z burakiem


 

Jakiś czas temu, przygotowując babkę, postanowiłam że dodam do niej buraka ćwikłowego. Ciasto najpierw było piękne różowo- czerwoniutkie, niestety po upieczeniu nie zachowało swojej barwy- myślę, że miało na to wpływ m.in. połączenie z  sodą. Jeśli więc chcecie otrzymać czerwoną barwę, polecam dodać odrobinę barwnika. moja babeczka ledwo zmieniła kolor, ale smakowała bardzo dobrze nawet taka odbarwiona:)


Babka śmietankowa z burakiem


3 szklanki mąki pszennej

200 gram kwaśnej śmietany

220 ml śmietany kremówki

¾ szklanki drobnego cukru

1 łyżka cukru z wanilią

1 lekko czubata łyżeczka sody

Sok z ½ limonki

150 ml oleju

2 jaja

1 burak ćwikłowy średniej wielkości (ok.150g)

50 gram żurawiny oprószonej w mące

1 proszek budyniowy (wiśniowy/maliny)


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Buraka przepuszczamy przez wyciskarkę/sokowirówkę albo ścieramy na puree na tarce.
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietany, rozdrobnionego buraka i również chwilę mieszamy. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszek budyniowy, żurawinę  i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do dużej formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na ok. 60 minut. Gotową babkę możemy ozdobić np. rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem.


*Aby babka zachowała czerwoną barwę, warto dodać kilka kropel barwnika spożywczego.




1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena