Jakiś czas temu, przygotowując babkę, postanowiłam że dodam do niej buraka ćwikłowego. Ciasto najpierw było piękne różowo- czerwoniutkie, niestety po upieczeniu nie zachowało swojej barwy- myślę, że miało na to wpływ m.in. połączenie z sodą. Jeśli więc chcecie otrzymać czerwoną barwę, polecam dodać odrobinę barwnika. moja babeczka ledwo zmieniła kolor, ale smakowała bardzo dobrze nawet taka odbarwiona:)
Babka śmietankowa z burakiem
200 gram kwaśnej śmietany
220 ml śmietany kremówki
¾ szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 lekko czubata łyżeczka sody
Sok z ½ limonki
150 ml oleju
2 jaja
1 burak ćwikłowy średniej wielkości (ok.150g)
50 gram żurawiny oprószonej w mące
1 proszek budyniowy (wiśniowy/maliny)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Buraka przepuszczamy przez wyciskarkę/sokowirówkę albo ścieramy na puree na
tarce.
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietany, rozdrobnionego buraka i również chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszek budyniowy, żurawinę i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do dużej formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na ok. 60 minut. Gotową babkę możemy ozdobić np. rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem.
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietany, rozdrobnionego buraka i również chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszek budyniowy, żurawinę i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do dużej formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na ok. 60 minut. Gotową babkę możemy ozdobić np. rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem.
*Aby babka zachowała czerwoną barwę, warto dodać kilka
kropel barwnika spożywczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena