Dzisiejszym wpisem myślę, że ucieszę fanów tradycyjnej babki piaskowej. Ciasto jest smaczne, aromatyczne idealane do herbaty. Z tego przepisu możecie też przygotować mini babeczki do koszyczka.
*Ilość mąk możemy zmieniać, biorąc większą ilość mąki ziemniaczanej niż pszennej otrzymamy ciasto jeszcze bardziej sypkie.
Babka piaskowa
Składniki:
250g masła lub margaryny
180 g cukru
4 jajka
szczypta soli
150g mąki pszennej *
150g mąki ziemniaczanej
Kilka kropel olejku cytrynowego/waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo cukier, sól i żółtka
(po każdym miksując przez minimum 1 minutę). Następnie dodajemy przesiane mąki, aromat i delikatnie mieszamy tylko
do połączenie składników. Na koniec,
dzieląc na dwie części, dodajemy białka i mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe
ciasto przekładamy do formy na babkę bądź do formy keksowej wysmarowanej masłem
i oprószoną np. mąką migdałową/ bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
160 stopni przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu oprószamy pudrem.
inspiracja :klik
Dawno jej nie jadłam. Ale jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń