Święta już za kilka dni. A jak święta to na świątecznym stole, nie może zabraknąć babek. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową aromatyzowaną dodatkowo odrobiną kawy.
Babka orzechowo-kawowa
125 g miękkiego masła/margaryny
100 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 jaja
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozmieszanej w odrobinie gorącej wody
125 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka likieru kawowego
Dodatkowo:
Czekolada/lukier do dekoracji
Masło wraz z cukrami ucieramy do puszystości. Następnie
dodajemy po jednym jaju, cały czas miksując oraz orzechy. Na koniec dodajemy
przesianą wraz z proszkiem mąkę oraz likier i całość mieszamy. Tak przygotowane
ciasto, przekładamy do małej formy na
babkę i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Po przestudzeniu dekorujemy według uznania.
Po przestudzeniu dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena