Pomiędzy okazałymi babami, warto zrobić miejsce i na małe wdzięczne babeczki z nadzieniem sernikowym. Jeśli nie macie ochoty piec dodatkowo sernika, to będzie świetna alternatywa dla tradycyjnych serników.
Babeczki z masą sernikową
Ciasto:
250 g masła
70-100 gram pudru
250 gram mąki pszennej
100 gram krupczatki
1 łyżka kwaśnej śmietany
3-4 duże żółtka
Z podanych składników wyrabiamy
szybko gładkie ciasto, które następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut do
lodówki.. Po podanym czasie leżakowania ciasta wyjmujemy je wałkujemy dosyć cienko, a następnie wypełniamy ciastem foremki na babeczki. Tak przygotowane babeczki, nakłuwamy w 2-3 miejscach wykałaczką/widelcem i
wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ok.8 minut). Babeczki mają
się tylko delikatnie podpiec- mają być lekko złociste przy brzegach.
Nadzienie:
300 gram mielonego twarogu
(półtłustego)
80 gram cukru
1 jajo + 1 żółtko
60 ml kremówki
1 łyżka proszku budyniowego/ mąki ziemniaczanej
Ekstrakt z wanilii do smaku
Ser łączymy
z jajami, cukrem (do smaku) śmietanką i łyżką proszku budyniowego,wanilią i dokładnie
mieszamy. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie
gwiazdki i wyciskamy masę zaczynając od brzegów babki kręcąc masę do środka- do ok. ¾ wysokości babeczki.
Tak przygotowane, babki wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po przestudzeniu dekorujemy odrobiną pudru i np. cukierniczymi koralikami.
Tak przygotowane, babki wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po przestudzeniu dekorujemy odrobiną pudru i np. cukierniczymi koralikami.
Ujęłaś mnie tymi babeczkami. Chyba zmienię plany kulinarno-świąteczne :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na święta.
Dzięki Asiu, to jedne z tych które miały być w Aromacie, ale nieogar ze mnie czasami:( Piecz kochana i pochwal się jak wyjdą.
Usuń