wtorek, 13 grudnia 2016
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Gwiazdki kakaowe z nutą piernika
Święta za pasem, wiele i wielu z Was kompletujecie już na pewno świąteczne przepisy. Dziś mam dla Was przepis na babeczki, które możecie upiec w foremkach silikonowych, jak i w foremce na muffinki.
Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.
Gwiazdki kakaowe z nutą piernika
niedziela, 11 grudnia 2016
Kulinarne nowiINKI - czyli kolejne warsztaty z Inką
Pamiętacie w dzieciństwie zabawę w dorosłych i udawanie, że pije się kawę? No bo jak nie sięgnąć po łyczek kawy która tak pachniała u mamy w filiżance. Wtedy, nie wiedząc, że po cichu jesteśmy oszukiwane mama ukradkiem sypała nam dziecięcą wersję czyli kawę zbożową.
Sentyment do tej kawy pozostał do dzisiaj, i bardzo często ją sobie robię tylko z mlekiem bo taką lubię najbardziej, w wersji bardziej stawiającej na nogi z odrobiną kawy rozpuszczalnej.
piątek, 9 grudnia 2016
Sernik krakowski
Powtarzałam to już nie raz, że długi czas nie byłam fanką serników i chociaż nadal mam innych słodkich faworytów, to przynajmniej teraz z przyjemnością zjadam porcję takiego wypieku.
Dziś mam dla Was przepis na klasyk...sernik krakowski. Ciężki, aromatyczny, po prosu idealny, kto jadł chyba nie muszę reklamować.
Sernik krakowski
czwartek, 8 grudnia 2016
Świąteczna czekoladowa kawa Inka z musem z pomarańczy i dyni
Idealny deser na święta ale nie tylko. Dzięki zaparzeniu kawy w śmietance, następnie odstawieniu na kilka godzin, zyskaliśmy niezwykle aromatyczny napar. Dolna warstwa to zapach świąt- pomarańcza wzbogacona dynią i przyprawami korzennymi. Szczerze polecam aby zaskoczyć gości.
Świąteczna kawa Inka z pomarańczą i dynią
środa, 7 grudnia 2016
wtorek, 6 grudnia 2016
Kruche ciasteczka z marmoladą
Podobno Mikołaj uwielbia ciasteczka, dzieciaki i dorośli zresztą też, dlatego dla wszystkich małych i większych łasuchów przygotowałam te pyszne ciasteczka.
Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi.
Kruche ciasteczka z marmoladą
niedziela, 4 grudnia 2016
Bubble Coffe
Piliście kiedyś pochodzącą z Tajwanu herbatkę o wdzięcznej nazwie Bubble tea? Przy okazji rozmyślań nad stworzeniem wpisu z wykorzystaniem Inki w jakiejś nowej odsłonie, pomyślałam właśnie o bubble tea i o wykorzystaniu ich w przepisie.
Ideą konkursu, było połączenie przyjemnego z naturalnym. Tapioka jest czymś bardzo naturalnym, zdrowym, idealna w połączeniu z kawą jaką jest Inka. Dlaczego by więc nie zaryzykować takim połączeniem?
Tapiokę ugotowałam w wodzie połączonej w ciemnym cukrze muscovado, łyżce syropu z agaawy i kawie dzięki czemu nabrały kawowo-karmelowego smaku, bo sama w sobie tapioka jest zupełnie neutralna w smaku.
BUBBLE COFFE
Subskrybuj:
Posty (Atom)