wtorek, 13 grudnia 2016

Murzynek rumowy

 

Jadąc na ostatnie warsztaty kulinarne z marką Poltino  (relacja z tego spotkania już wkrótce wpadnijcie na mojego fanpage by zobaczyć co stworzyłam:), zabrałam ze sobą to pyszne ciasto. Długo stało na uboczu  zapakowane tak jak go przywiozłam, ale gdy pokroiłam go do zrobienia sesji (pod czujnym okiem fotografa Maćka), zaczął szybko znikać i od kilku koleżanek blogerek usłyszałam że był smaczny. Moim domownikom również smakował:) Ciasto jest niezwykle aromatyczne, a wisienką na torcie jest dodatek dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia, dzięki czemu ciasto było wilgotne.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Gwiazdki kakaowe z nutą piernika






Święta za pasem, wiele i wielu z Was kompletujecie już na pewno świąteczne przepisy. Dziś mam dla Was przepis na babeczki, które możecie upiec w foremkach silikonowych, jak i w foremce na muffinki. 

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.


  Gwiazdki kakaowe z nutą piernika

niedziela, 11 grudnia 2016

Kulinarne nowiINKI - czyli kolejne warsztaty z Inką



Pamiętacie w dzieciństwie zabawę w dorosłych i udawanie, że pije się kawę? No bo jak nie sięgnąć po łyczek kawy która tak pachniała u mamy w filiżance. Wtedy, nie wiedząc, że po cichu jesteśmy oszukiwane mama ukradkiem sypała nam dziecięcą wersję czyli kawę zbożową.

Sentyment do tej kawy pozostał do dzisiaj, i bardzo często ją sobie robię tylko z mlekiem bo taką lubię najbardziej, w wersji bardziej stawiającej na nogi z  odrobiną kawy rozpuszczalnej.

piątek, 9 grudnia 2016

Sernik krakowski



Powtarzałam to już nie raz, że długi czas nie byłam fanką serników i chociaż nadal mam innych słodkich faworytów, to przynajmniej  teraz z przyjemnością zjadam porcję takiego wypieku.
 Dziś mam dla Was przepis na klasyk...sernik krakowski. Ciężki, aromatyczny, po prosu idealny, kto jadł chyba nie muszę reklamować.


Sernik krakowski

czwartek, 8 grudnia 2016

Świąteczna czekoladowa kawa Inka z musem z pomarańczy i dyni



 Idealny deser na święta ale nie tylko. Dzięki zaparzeniu kawy w śmietance, następnie odstawieniu na kilka godzin, zyskaliśmy niezwykle aromatyczny napar. Dolna warstwa to zapach świąt- pomarańcza wzbogacona dynią i przyprawami korzennymi. Szczerze polecam aby zaskoczyć gości.


Świąteczna kawa Inka z pomarańczą i dynią

wtorek, 6 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z marmoladą


Podobno Mikołaj uwielbia ciasteczka, dzieciaki i dorośli zresztą też, dlatego dla wszystkich małych i większych łasuchów przygotowałam te pyszne ciasteczka.

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi.



 Kruche ciasteczka z marmoladą

niedziela, 4 grudnia 2016

Bubble Coffe




Piliście kiedyś pochodzącą z Tajwanu herbatkę o wdzięcznej nazwie Bubble tea? Przy okazji rozmyślań nad stworzeniem wpisu z wykorzystaniem Inki w jakiejś nowej odsłonie, pomyślałam właśnie o bubble tea i o wykorzystaniu ich w przepisie. 

Ideą konkursu, było połączenie przyjemnego z naturalnym. Tapioka jest czymś bardzo naturalnym, zdrowym, idealna w połączeniu z kawą jaką jest Inka. Dlaczego by więc nie zaryzykować takim połączeniem?

Tapiokę ugotowałam w wodzie połączonej w ciemnym cukrze muscovado, łyżce syropu z agaawy i kawie dzięki czemu nabrały kawowo-karmelowego smaku, bo sama w  sobie tapioka jest zupełnie neutralna w smaku.

BUBBLE COFFE