czwartek, 12 października 2017

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami

 

Chyba zdążyliście już zauważyć, że uwielbiam wracać do sprawdzonych i szybkich przepisów na ciasta, takich jakimi niewątpliwie są  ciasta jogurtowe. Tym razem, wykorzystałam zapas dżemu z truskawek- takiego naprawdę gęstego niczym powidła (właśnie, one też sprawdziłyby się tutaj znakomicie). Możecie też dodać po prostu swoje ulubione owoce- gwarantuję, że i tak będzie pysznie. 

Takie ciasto jogurtowe,  to świetny pomysł dla osób które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo nie dość  że jest banalnie proste to i szybko się robi...i wychodzi:)

Szybkie ciasto  jogurtowe z truskawkami

220 ml gęstego jogurtu naturalnego


80 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego

200 g mąki pszennej (tortowej) 

opakowanie budyniu ( waniliowego/cytrynowego/truskawkowego)

  3/4 szklanki cukru

 2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej

mały słoiczek dżemu truskawkowego

Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej misy wsypujemy cukier, wlewamy olej i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i również chwilę mieszamy. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy  tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do okrągłej blaszki o średnicy ok.20-22 cm. Na wierzch w pewnym odstępach, nakładamy niewielkie porcje dżemu.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Po przestudzeniu, ciasto możemy oprószyć pudrem, ale nie jest to konieczne.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena