wtorek, 7 lutego 2017

Green pudding z tapioki z karmelizowanymi bananami

   
Bardzo lubię takie desery, nie potrzeba wielu składników czy dużo czasu a po pół godziny możemy zajadać się pysznym deserem. Kiedyś już polecałam Wam pudding z zieloną tapioką, przepis znajdziecie tutaj.

Green pudding z tapioki z karmelizowanymi bananami


300 ml mleczka kokosowego


150 ml mleka 3,2%


5 łyżek drobnej, zielonej  tapioki 


1 łyżeczka cukru kokosowego


DODATKOWO:


1 duży jędrny banan

1 łyżka masła

1 łyżka miodu 

1 łyżeczka soku z cytryny


20 gram czekolady do dekoracji


Tapiokę wsypujemy na gotujące się mleka i gotujący pilnując alby pudding się nie przypalił. Pod koniec dosypujemy cukier. Pamiętajcie aby nie odchodzić od palnika, pudding należy często mieszać. Nasz słodki deser będzie gotowy gdy perełki staną się szkliste i przyjemnie miękkie (po około 20 minutach gotowania na wolnym ogniu).

Banana kroimy w grubsze plasterki i przekładamy na rozgrzaną  patelnię na której uprzednio rozpuszczamy pozostałe składniki. Banany ogrzewamy chwilę do lekkiego skarmelizowania.

 Pudding przekładamy do pucharków ( u mnie do sesji posłużyły miseczki z kokosa:). Na wierzch wykładamy banany i dekorujemy startą czekoladą.

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena