Dziś mam dla Was pomysł na kolejne pyszne danie obiadowe. Słowem kluczowym jest tutaj szpinak- bo pojawia się aż trzykrotnie, ale zapewniam, że całość doskonale ze sobą współgra i tworzy udany duet..oj wróć, udane trio:)
Pierogi ze szpinakiem
ciasto:
450g mąki poznańskiej
1 jajo
1 łyżka oliwy/oleju
ciepła woda (zależy od mąki- ale zazwyczaj może być ok 150-200 ml) - tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania
100 g odsączonego, rozmrożonego szpinaku Poltino.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ma nie być ani za miękkie, ani za twarde, gdyby natomiast ciasto bardzo się kleiło, dodajemy jeszcze mąki, jeśli natomiast byłoby zbyt zbite, twarde suche–dodajemy wody. Odstawiamy na około 15-30 minut, nie zapominając o jego przykryciu.
Farsz:
250 g szpinaku Poltino
200 g ser feta
200 g ser twarogowy półtłusty
1 łyżka masła
1-2 przetarte ząbki czosnku
1 mała szalotka
pieprz i sól do smaku
odrobina gałki muszkatołowej
Na rozgrzanej patelni z masłem szklimy cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy szpinak podsmażamy chwilę i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Sos:
100 g szpinaku Poltino
kilka gałązek bazylii
1 mała szalotka
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Na maśle podsmażamy cebulkę a następnie dodajemy szpinak i podlewamy śmietanką. Smażymy na wolnym ogniu, pod koniec dodajemy drobno posiekaną bazylię, kwaśną śmietanę i przyprawy. Sos możemy zmiksować aby miał jednolitą konsystencję.
Ciasto dzielimy na około 3 części i każdą rozwałkowujemy na blaty o grubości ok 3-4 mm, a następnie szklanką bądź okrągłym rantem wycinamy krążki ciasta które napełniamy farszem i dokładnie zlepiamy, tak aby farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. Gotowe pierogi wrzucamy na gotujący się posolony wrzątek- ja dodaję też do gotującej sie wody 1-2 łyżki oleju aby pierogi się nie kleiły po wyjęciu. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia ich na wierzch i rozpoczęcia wrzenia wraz z nimi wody. Podajemy polane sosem.
zrobiłem!! pychotka. dziękuję za przepis. trochę sosu wyszło nam ylko mało.
OdpowiedzUsuńPzdr Krzychu
bardzo proszę;) i cieszę się, ze smakowały:) Następnym razem czekam na zdjęcia:)
Usuń