Dziś mam dla Was takie trochę nietypowe ciasto, bo do jego przygotowania wykorzystałam buraczki ćwikłowe, ale zapewniam Was, że warte grzechu. Ja pokusiłam się o jeszcze bogatszą wersję i przełożyłam go masą na bazie kremówki i serka i dżemem z dzikiego bzu, który pozostał mi po ostatnich deserach, ale śmiało możecie użyć np. porzeczkowego czy wiśniowego. Całość po prostu idealna- intensywnie czekoladowy, wilgotny i o ciekawej strukturze...ah i najważniejsze banalny i błyskawiczny do wykonania:)
Torcik czekoladowo-buraczany
175 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru do wypieków
50 g kakao,
1łyżeczka proszku do pieczenia
250g purre z buraków (u mnie Hortex- podgrzałam wcześniej i wystudziłam)
3 duże jajka
200 g oleju rzepakowego/słonecznikowego
80 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
Suche składniki przesiewamy i mieszamy w jednym naczyniu. Mokre składniki miksujemy i dodajemy do nich sypką mieszankę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Ciasto wykładamy do tortownicy o śr. 22-23 cm.
Po upieczeniu ciasto oblewamy ganache, lub dekorujemy tak jak ja robiąc z niego torcik
Po upieczeniu ciasto oblewamy ganache, lub dekorujemy tak jak ja robiąc z niego torcik
Masa:
1/2 słoiczka dżemu z dzikiego bzu wykładamy na pierwszy blat przestudzonego ciasta
150 gramami serka naturalnego
1 czubata łyżka żelatyny 4-5 łyżki wrzątku
600 ml kremówki
cukier waniliowy do smaku- ok 2-3 łyżki.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Dodajemy serek i mieszamy i w razie potrzeby możemy jeszcze dosłodzić pudrem. Następnie cienkim strumyczkiem,, ale jednocześnie miksując dodajemy rozpuszczoną, o zbliżonej temperaturze żelatynę i mieszamy. Masę wykładamy na warstwę z dżemem i przykrywamy drugim blatem (możemy zostawić odrobinę do przyozdobienia) . Na wierzch wylewamy ganache czekoladowy.
Ganache czekoladowy.
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 ml śmietany kremówki 36% gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i dokładnie mieszamy.
50 ml śmietany kremówki 36% gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i dokładnie mieszamy.

ale ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń