poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ciasteczka zielonookie


Kochani dziś mam dla Was ciasteczka, które szczególnie przypadną do gustu najmłodszym. 
Ten przepis, to jedna z moich kilku propozycji, jakie znajdziecie w najnowszym wydaniu magazynu AROMAT



Ciasteczka zielonookie

1 jajo duże
250 g masła
3/4 szklanki krupczatki
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
po 1/3 szklanki kakao i cukru z wanilią
do nadzienia:
*ok.150 g nadzienia do zapiekania o smaku kiwi
Masło  ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajo i miksujemy. Dodajemy stopniowo mąki,kakao i miksujemy. Ciasto powinno wyjść plastyczne ale nie za mocno zbite. Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej kulce robimy wgłębienie kciukiem.

 
 
 We wgłębienia, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy odrobinę nadzienia. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12 minut. 

*Zamiast nadzienia termostabilnego, ciasteczka po upieczeniu możemy udekorować np.galaretką wymieszaną z dżemem/zmiksowanymi owocami.

2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena