wtorek, 14 czerwca 2016

Racuszki pełnoziarniste na kefirze

Dziś mam dla Was przepyszne racuszki. Z powodzeniem możecie przygotować je dla najmłodszych i podać np. z jogurtem i owocami. To też idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie i dietę. Zamiast lucumy, w tym przypadku zdrowy  zamiennik cukru, możecie dodać miodu.



składniki:
 kefir 150 ml 
 
lucuma sproszkowana 2 łyżki

jajo 1 sztuka

soda oczyszczona  szczypta (na koniec łyżeczki)

mąka pełnoziarnista 3/4 szklanki

mąka z zarodków kukurydzy 1 czubata łyżka

orzechy włoskie mielone 1 łyżka

rodzynki 1 łyżka

banan 1 sztuka

Do kefiru dodajemy sodę i odstawiamy na około 10-15 minut. Następnie dodajemy jajo, lucume, odrobinę skórki otartej z cytryny i całość mieszamy. Następnie dodajemy mąki i rozdrobnione orzechy, a na sam koniec pokrojone w drobne cząstki banany oraz rodzynki. Ciasto mieszamy na gładką masą. Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzaną patelnię,(posmarowaną masłem bądź oliwą) najlepiej z powłoką nieprzywierającą łyżką nakładamy ciasto rozsmarowując go lekko, tak aby ciasto miało grubość około cm. Racuszki smażymy z obydwóch stron na złoty kolor i przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy pudrem.
.

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena