Dziś mam dla Was przepyszne racuszki. Z powodzeniem możecie przygotować je dla najmłodszych i podać np. z jogurtem i owocami. To też idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie i dietę. Zamiast lucumy, w tym przypadku zdrowy zamiennik cukru, możecie dodać miodu.
składniki:
kefir
150 ml
lucuma sproszkowana
2 łyżki
jajo
1 sztuka
soda oczyszczona szczypta (na koniec łyżeczki)
mąka pełnoziarnista
3/4 szklanki
mąka z zarodków kukurydzy
1 czubata łyżka
orzechy włoskie mielone
1 łyżka
rodzynki
1 łyżka
banan 1 sztuka
Do kefiru dodajemy sodę i odstawiamy na około 10-15 minut. Następnie dodajemy jajo, lucume, odrobinę skórki otartej z cytryny i całość mieszamy. Następnie dodajemy mąki i rozdrobnione orzechy, a na sam koniec pokrojone w drobne cząstki banany oraz rodzynki. Ciasto mieszamy na gładką masą. Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzaną patelnię,(posmarowaną masłem bądź oliwą) najlepiej z powłoką nieprzywierającą łyżką nakładamy ciasto rozsmarowując go lekko, tak aby ciasto miało grubość około cm. Racuszki smażymy z obydwóch stron na złoty kolor i przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy pudrem. .
WIeki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń