Kochani dziś mam dla Was ciasteczka, które szczególnie przypadną do gustu najmłodszym.
Ten przepis, to jedna z moich kilku propozycji, jakie znajdziecie w najnowszym wydaniu magazynu AROMAT
Ciasteczka zielonookie
1 jajo duże
250 g masła
250 g masła
3/4 szklanki krupczatki
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
po 1/3 szklanki kakao i cukru z wanilią
do nadzienia:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
po 1/3 szklanki kakao i cukru z wanilią
do nadzienia:
*ok.150 g nadzienia do zapiekania o smaku kiwi
Masło
ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajo i
miksujemy. Dodajemy stopniowo mąki,kakao i miksujemy. Ciasto powinno
wyjść plastyczne ale nie za mocno zbite.
Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej kulce
robimy wgłębienie kciukiem.
We wgłębienia, za pomocą rękawa
cukierniczego wyciskamy odrobinę nadzienia. Tak przygotowane ciasteczka
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180
stopni i pieczemy ok 12 minut.
widziałam w Aromacie, ładnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie!
Usuń