poniedziałek, 2 listopada 2015

Torcik Tiramisu- cappuccino'we



Kawa, biszkopty i mascarpone to klasyk nad klasykami. Chyba każdy zna ten pyszny deser o wdzięcznej nazwie tiramisu. Dziś mam dla Was torcik będący wariacją na temat tego pysznego i znanego na całym świecie deseru. 

Torcik tiramisu cappuccino'we

Ciasto-biszkopt (średnica 18 cm)

3 jaja

4 łyżki cukru

5 łyżek mąki pszennej

1 łyżka mąka ziemniaczana

Biszkopt: Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do małej okrągłej formy. Pieczemy ok.20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu). Po całkowitym przestudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż aby otrzymać trzy krążki.

Masa

330 ml kremówki

1-2 łyżki cukru z wanilią

1 łyżeczka żelatyny+ odrobina gorącej wody

450 gram serka mascarpone

50 ml likieru typu amaretto,

1 czubata  łyżka dowolnej kawy cappuccino

Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier oraz serek mascarpone.  Następnie dodajemy likier, proszek cappuccino Na koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i całość miksujemy.
Dodatkowo:
napar z espresso ok 250 ml + 50 ml likieru amaretto/kawowego
kakao wymieszane z kawą rozpuszczalną
Przełożenie :
Biszkopt oprószony kawą rozpuszczalną i kakao, nasączenie naparem z kawy i tak postępujemy aż do trzeciej warstwy, którą wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch dekorujemy kakao i kawą najlepiej  przed samym podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena