sobota, 31 października 2015

Cake popsy wampirkowe




Ci którzy jeszcze szukają czegoś w klimacie Halloween, polecam zrobić te cake popsy. 
Pomysły na Hallowen znajdziecie w drugim numerze magazynu Lubelskich Blogerów Kulinarnych Aromat

Cake pops wampirkowe


Składniki:


2 szklanki okruchów z ciast- np. biszkoptów, herbatników


150 gram bakalii: pokrojone drobno orzechy, żurawina


3 łyżki mleka


2 łyżki kakao


2-3 łyżki powideł śliwkowych


50 gram miękkiego  masła


ok.100 ml rumu/wódki


kilka kropel aromatu rumowego


Z podanych składników wyrabiamy dokładnie jednolitą masę z której formujemy kuleczki, wszystkie o zbliżonej gramaturze.


Dodatkowo do dekoracji:


100 gram czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

posypka cukiernicza

 

Gotowa kuleczki odstawiamy na kilka-kilkanaście minut do lodówki i w tym czasie przygotowujemy czekoladę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy ok. ¾ czekolady a po zdjęciu naczynia dodajemy pozostałą część i dokładnie mieszamy. Z części czekolady na papier,   pergamin lub blat marmurowy za pomocą rękawa przygotowanego z papieru wyciskamy skrzydła wampirów. Czekoladę odstawiamy do całkowitego stężenia ( ma być twarda).

Każde z ciasteczek obtaczamy w czekoladzie i dekorujemy posypką. W środek każdego z cake popsów wbijamy patyczek do lizaków. Za pomocą odrobiny lekko rozpuszczonej czekolady doklejamy skrzydełka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena