czwartek, 5 listopada 2015

Syrniki smażone II



Jakiś czas temu znowu zrobiłam sobie syrniki smażone, tym razem zainspirowana apetyczną foto u koleżanki Berniki, zrobiłam syrniki z jej przepisu. To ciasto jest bardziej zwarte od mojego, ale są bardzo smaczne i łatwo formuje się je rękoma.

Syrniki smażone

250 g sera  twarogowego-półtłustego 

1 łyżka cukru z wanilią

1 jajo 

ok.80 gram mąki pszennej

szczypta soli

olej do smażenia 

puder do posypania

jogurt/śmietana + owoce/konfitura


Ser rozgniatamy tłuczkiem/widelcem. a następnie dodajemy do niego pozostałe składniki (oprócz mąki i oleju oczywiście)  i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, pozostawiają ok 1/4 porcji na podsypywanie w trakcie wyrabiania.   Z tak przygotowanej  masy za pomocą dłoni (uprzednio omączonych) formujemy placuszki. Masa może sprawiać wrażenie klejącej ale taka ma być, jej zbyt duży dodatek sprawiłby że ciasto byłoby zbyt twarde. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu  na rumiano. Podajemy oprószone pudrem  ze śmietaną/jogurtem i np. konfiturą czy owocami. 
 

3 komentarze:

  1. Muszę je koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne!:)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :)
    Muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena