poniedziałek, 19 października 2015

Jesienny konkurs z makaronami Lubella


Już za kilka dni przypada "Święto Makaronu". Będzie to nie lada gratka dla jego fanów :)
Wraz z marką Lubella oraz Agencją Synertime, przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym do wygrania będę między innymi makarony Lubella ale nie zabraknie też ich innych produktów- mąk, kasz oraz płatków kukurydzianych.


A teraz trochę formalności.


Konkurs organizuję ja, Marlena, autorka bloga Kuchnia Marlenity, a sponsorem nagród jest marka Lubella.

Konkurs rozpoczyna się 20.10.2015r  i potrwa do 07. 11.2014r do godz. 23 59.

Do wygrania są dwa duże zestawy ufundowane przez sponsora a na każdy z nich składa się
18 produktów marki Lubella (makarony, kasze,płatki ,mąki)




  Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z nich?

Napiszcie w komentarzu pod tym postem propozycje na danie na gorąco z użyciem makaronu Lubella  inspirowane darami jesieni. Nie pogardzę też propozycjami na słodko.W przepisie jako składnik musi być wskazany konkretny rodzaj makaronu Lubella.
Do swoich dań możecie załączyć zdjęcia-mile widziane (szczególnie z opakowaniem makaronu Lubella w tle), przysyłajcie je pod adres kuchniamarlenity@gmail.com, w tytule wpiszcie " konkurs makaronowy".  Przesłanie zdjęć, jest równoważne z tym, że  wyrażacie zgodę na zamieszczenie ich w galerii na fp Kuchni Marlenity w galerii konkursowej.

Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę. Zgłoszenia konkursowe pozostawiajcie pod tym postem. Każdy, może zostawić maksymalnie trzy propozycje, ale wszystkie w osobnych komentarzach, podpisane tym samym nickiem/imieniem.  Zgłoszenia anonimowe nie będą brały udziału w konkursie. Niedopuszczalne jest również zgłaszanie większej liczby prac posługując się fałszywymi danymi.

Zabronione jest umieszczanie prac do których nie posiada się praw autorskich.

 Zwycięzców wybiorę w terminie do 4 dni po zakończeniu konkursu a wyniki ogłoszę w osobnym poście. Laureaci będą  mieć trzy dni  na przesłanie swoich danych, po tym czasie, wybiorę inne osoby.

 Wysyłka nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski, w terminie do 14 dni od otrzymaniu adresów od obydwóch zwycięzców.

Wysyłką nagród  zajmuje się agencją reklamowa Synertime  i uczestnik biorąc udział w konkursie wyraża zgodę na przekazanie potrzebnych danych do wysyłki nagrody.

Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.

O wszelkich zmianach które mogłyby się pojawić,np. ewentualne przesunięcia terminu zakończenia, poinformuję wcześniej w tym poście. 

Będzie mi miło jeśli polubicie mój fanpage, oraz  sponsora Lubella.

Zapraszam do zabawy i życzę wszystkim powodzenia i mam nadzieję że pojawi się wiele smacznych  propozycji:)


Przypominam, że na liście składników Waszych przepisów musi się znaleźć 1 z makaronów Lubella  czytajcie  dokładnie zasady konkursu.

41 komentarzy:

  1. Spaghetti z jarmużem i borowikami

    8 skrzydełek kurczaka
    łyżka masła
    2 borowiki
    łyżeczka słodkiej papryki
    sól i pieprz do smaku
    garść jarmużu
    10 pomidorków
    200 g spaghetti Lubella
    łyżka skórki z cytryny

    Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy skrzydełka ( bez końcówek) z każdej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa ,wrzucamy borowiki pokrojone w paski.przykrywamy i dusimy do miękkości.
    Jarmuż oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem się zagrzało.

    Elżbieta Dziurkowska

    OdpowiedzUsuń
  2. SERNIKOWA PIZZA MAKARONOWA

    /przepis własny/

    Składniki:

    garść makaronu Pełne Ziarno Spaghetti
    jajko
    3 łyżki budyniu waniliowego
    łyżka zmielonego siemienia lnianego
    100 g twarogu sernikowego
    100 g puree z dyni
    szczypta soli
    pół kulki mozarelli
    kilka plasterków gruszki
    garstka aronii
    łyżka miodu
    dwie łyżki masła orzechowego
    kwiatki cukrowe

    Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Jajko zmiksować z budyniem, zmielonym siemieniem lnianym, twarogiem, solą i miodem.
    Do masy serowej dodać puree z dyni, a następnie wmieszać ugotowane spaghetti.
    Gotową masę przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i gruszki.
    Posypać aronią i cukrową posypką.
    Na środku umieścić masło orzechowe.
    Piec około 20-25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
    Po tym czasie wyjąć i podawać póki gorąca.

    OdpowiedzUsuń
  3. DYNIOWA ZAPIEKANKA MAKARONOWO-JOGURTOWA
    [przepis autorski]
    /1 porcja/

    50 g makaronu Pełne ziarno z żytem Świdry Lubella
    szczypta soli
    100 g jogurtu naturalnego
    łyżeczka pasty waniliowej
    płatki kokosa
    jajko
    łyżka konfitury
    100 g surowej dyni
    20 g budyniu waniliowego

    Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem do jego poziomu i odstawić na 10 minut.
    Jogurt zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, konfiturą i budyniem.
    Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w nasmarowanym olejem kokosowym naczynku.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
    Masę jogurtową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do kokilki.
    Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć.
    Na wierzchu ułożyć płatki kokosa.
    Zapiekać około 20 minut do zarumienienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. MAKARON NA BUDYNIU DYNIOWYM Z KARMELIZOWANĄ PIGWĄ

    Składniki:

    300 ml mleka
    łyzka cukru trzcinowego
    170 g miąższu dyni
    2 łyżki mąki ziemniaczanej + 80 ml mleka
    kilka kropli aromatu waniliowego
    szczypta soli
    50 g makaronu Kokardki nr 51 Lubella
    dojrzała pigwa
    2 łyżki syropu klonowego

    Przygotowanie:

    Makaron ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu.
    W rondelku zagotować mleko z cukrem i solą, dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować na wolnym ogniu około 25 minut.
    Zmiksować na gładką masę.
    Mąkę rozprowadzić w 80 ml mleka i wlać do powstałej masy.
    Zagotować masę budyniową, cały czas mieszając.
    Gotowy budyń połączyć z makaronem, przelać do miseczki, udekorować pigwą uprzednio skarmelizowaną w dwóch łyżkach syropu klonowego, serkiem oraz jagodami Goji.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. A moja propozycja to Gniazdka z sosem Cukiniowo- Paprykowym

    Potrzebujemy :

    SOS

    1 cukinia
    2 papryki
    0,5 ząbka czosnku
    olej
    ocet
    cukier
    przecier pomidorowy
    keczup

    Dodatkowo
    Mięso mielone
    Makaron gniazdka wstążki Lubelli nr 50

    Przygotowanie :

    Obieramy cukinie pozbywamy się nasienia i kroimy ją w kostkę . Z papryką postępujemy podobnie .
    Wrzucamy wszystko do garnka .Przez praskę Zgniatamy czosnek . Dodajemy ok 1/4 szklanki octu tyle samo oleju ,cukier , 2-4 łyżeczki przecieru pomidorowego i keczup . Składniki dodajemy tak aby uzyskać konsystencje nie zbyt gęstego sosu . I gotujemy go na wolnym ogniu do czasu aż zmięknie cukinia . W tym samym czasie gotujemy makaron w taki sposób aby gniazdka bardzo się nie rozpadały ( ważne przy efekcie końcowym ) i podsmażamy mięso mielone które doprawiamy według uznania . Na koniec 3-4 gniazdka wykładamy na talerz nakładamy mięso i polewamy cukiniowo - paprykowym sosem . Całość można przyozdobić listkami bazylii.

    Danie jest wyjątkowo jesienne ponieważ używamy sezonowych warzyw.
    Polecam to danie szczególnie dla zapracowanych ponieważ jest dość szybkie . A dodatkowo sos można wekować i mieć gotowy kiedy tylko potrzebujemy do wielu innych jesiennych dań

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój przepis na makaron na ciepło, to zapiekany makaron z serem, szpinakiem i boczkiem.

    składniki:
    - kilka plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w grubszą kostkę.
    - szpinak - pół opakowania mrożonego
    - kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie
    - czosnek - 2 duże ząbki
    - pół cebuli
    - pół kubka śmietany 18%
    - pół opakowania sera feta
    - 2 opakowania serka wiejskiego
    - pół szklanki startego parmezanu
    - 3 garści makaronu Lubella Fale nr 45
    - sół, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży tymianek

    wykonanie:
    1. Boczek podsmażyć na patelni. Zdjąć z niej, kiedy wytopi się tłuszcz i przyrumieni się. Na tym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i posiekany jeden ząbek czosnku. Posolić.
    2. Kiedy się zeszkli (ale nie nabierze koloru) dodać szpinak i lekko podsmażyć. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Drugi ząbek czosnku (posiekany) dodać pod koniec, by zachował aromat, ale nie był surowy.
    3. Makaron ugotować w osolonej wodzie 10 minut mniej niż sugeruje to opakowanie. Włączyć piekarnik i nastawić na 190*C.
    4. Do szpinaku dodać boczek oraz śmietanę wraz z 1 opakowaniem serka wiejskiego. Doprawić do smaku, jeśli będzie taka konieczność (lecz ograniczyć sól - dodamy jeszcze fetę).
    5. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i powtykać kosteczkę pokrojonej fety. Na wierzch wyłozyć serek wiejski z drugiego opakowania i równomiernie rozłożyć.
    6. Zapiekać, aż wierzch się lekko zarumieni.

    mollisia[@]gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przesyłam jeszcze jeden przepis.

      makaronowe popsy

      s k ł a d n i k i:

      - 1/2 szklanki makaron jajeczny - Ryż Lubella
      - 2 szkl.(kubeczki) śmietanki 30% lub 36%
      - 3 łyżki kakao
      - 3 łyżki cukru (lub więcej wg smaku)
      - 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
      - 1 czakolada (przynajmniej 70%)
      - szczypta soli
      - szczypta chilli w płatkach
      - kakao do obtaczania

      w y k o n a n i e:

      1. Śmietankę umieścić w rondelku, dodać kakao i cukier. Mocno podrzać i wrzucić makaron. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Makaron ma być ugotowane, nie al dente.
      2. Płatki owsiane uprażyć w piekarniku, aż będą chrupiące. Można to zrobić również na patelni. Uważać, by ich nie przypalić. Ostudzić.
      3. Posiekaną dość drobno czekoladę, dodać do makaronu i śmietanki. Wymieszać szpatułką. Dodać szczyptę soli i chilli. Dosłodzić do smaku.
      4. Ostudzone płatki dodać do makaronowego "risotto" i szybko wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta.
      5. Z masy wilgotnymi rękoma formować 5-cm-owe wałeczki. Końcówki odcinać nożem, by powstały małe walce, które należy obtoczyć w kakao.
      6. Podawać jako deser na patyczkach do szaszłykach

      Usuń
  7. Bardzo warzywna potrawka (porcja na 2 osoby)

    Makaron pełnoziarnisty świderki - fusili (wg uznania)
    pierś z kurczaka - 1 duża
    papryka czerwona - 1,5 szt.
    pieczarki - 4/5 szt.
    cebula - 1/2 średniej
    czosnek - 2 ząbki
    marchew - 2 szt.
    cukinia (może być, ale nie musi) - 1/3 szt.
    fasola czerwona - 1 puszka
    pomidory - 1 puszka
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
    olej

    Pierś z kurczaka pokroić, doprawić i usmażyć (najlepiej bez tłuszczu). Makaron ugotować al dente.
    Rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić pieczarki i chwilę smażyć razem (2-3 min.). Dodać pomidory (razem z zalewą) i pokrojoną w kostkę paprykę. Marchew pokroić w paski, cukinię w kostkę i dodać do pozostałych składników. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną (wg własnego uznania -ja wolę, gdy są twardsze). Pod koniec dodać odsączoną fasolę i pierś z kurczaka. Wymieszać z makaronem i podawać
    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie,

    chciałabym zgłosić swój przepis na konkurs. Jesienią w mojej kuchni królują rozgrzewające (dobrze przyprawione) dania z makaronem z grzybami (z powodu braków w lesie wykorzystuję obecne na sklepowych półkach pieczarki).

    "Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleka kokosowego (light)"

    Składniki:*

    10 sztuk małych pieczarek (185 g)
    1 mała cebula
    około 1 cm białej części pora
    2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło)
    makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól
    1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    sól do smaku
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    5 łyżek mleczka kokosowego light
    około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

    * porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć


    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.

    Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki).

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)*. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu.

    Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość).

    Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną pietruszką.

    Podajemy ciepłe.

    Smacznego

    Zdjęcie prześlę zaraz mailem. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Łazanki z kapustą i grzybami

    Boskie połączenie klasyki z najlepszymi na świecie borowikami szlachetnymi. Oczywiście, można użyć innych grzybów, będą równie pyszne <3

    Składniki
    250 g makaronu łazanki (u nas Lubella)
    1/2 średniej wielkości główki kapusty
    300 g boczku surowego
    300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych
    1 cebula
    1 łyżeczka klarowanego masła
    100 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka smalcu
    sól, pieprz
    Przygotowanie
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu.
    Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam na
    "Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem":

    Składniki: (na 2 porcje)

    3/4 szklanki makaronu kokardki od Lubelli
    około 100 g makaronu ryżowego muszelki /* opcjonalnie można zastąpić innym lekkim makaronem
    1 jabłko
    1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka cukru *
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki mleczka kokosowego light
    szczypta wiórek kokosowych

    * do posłodzenia sosu można również użyć miodu

    Przygotowanie:

    Makarony gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.

    W miseczce łączymy jogurt naturalny z mleczkiem kokosowym, mieszamy. Dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu i 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, mieszamy.

    Obieramy jabłko, tniemy je w drobną kosteczkę. Dorzucamy do sosu, delikatnie mieszamy i całość dosładzamy, próbujemy czy słodkość nam odpowiada.

    Ugotowane makarony mieszamy i układamy w dwóch miseczkach. Na wiech nakładamy po połowie kokosowo-cynamonowego sosu.

    Całość delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi i od razu podajemy.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami włoskimi

    Jesienny makaron z brukselką, orzechami włoskimi i królową jesieni-dynią. Wszystkie smaki wyśmienicie się uzupełniają, tworząc naprawdę pyszne danie, które może umilić nam niejeden chłodny wieczór. Polecam!

    Składniki: (na 2 porcje)
    150 g makaronu kokardki nr. 51 Lubella
    300 g dyni
    80 g orzechów laskowych
    100 ml śmietany 18%
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200 g brukselki
    garść kukurydzy i zielonego groszku
    50 g startego parmezanu
    sól, pieprz, majeranek


    Przygotowanie:
    Makaron oraz brukselkę ugotować al-dente, odcedzić.
    Dynię oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut do miękkości. Gdy dynia lekko przestygnie, obrać ją ze skórki.
    Śmietanę wylać na patelnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, groszek, kukurydzę oraz odrobinę wody. Wymieszać, przyprawić i gotować kilka minut. Pod koniec dodać dynię, makaron, brukselkę, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie. Dobrze wszystko wymieszać do połączenia składników. Podawać na ciepło. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Tagliatelle Lubella z łososiem i cukinią
    - 200 g makaronu tagliatelle ( 2 porcje)
    - 100 gram świeżego łososia
    - 15 gram cukinii
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - parmezan do posypania
    - odrobina soku z cytryny
    - natka pietruszki
    - olej do smażenia
    - biały pieprz
    - czarny pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - oregano
    - sól


    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Łososia kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, chwilę smażymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano.
    Łączymy makaron z łososiem i cukinią i posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem.
    Smacznego!
    Justyna I

    OdpowiedzUsuń
  13. Penne Lubella z brokułami i bakłażanem w sosie z sera pleśniowego

    Składniki:
    - 200 g makaronu penne Lubella ( 2 porcje)
    - 100 gram brokułów
    - 120 gram bakłażana
    - 100 gram sera pleśniowego np. rokpol
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - odrobina soku z cytryny
    - biały pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - oregano
    - sól
    - świeże zioła do dekoracji

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i grillujemy na patelni grillowej. Brokuły gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Następnie wrzucamy rozdrobniony ser pleśniowy i gotujemy aż się rozpuści. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano i sokiem z cytryny.
    Łączymy makaron z brokułem, bakłażanem oraz sosem z sera pleśniowego i dekorujemy świeżymi ziołami.
    Smacznego!
    Justyna I

    OdpowiedzUsuń
  14. Tagliatelle Lubella z grzybami leśnymi
    Składniki ( 2 porcje):
    - 200 g makaronu tagliatelle
    - 150 g grzybów leśnych
    - szklanka mleka lub śmietany 30%
    - 4 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - pół ząbka czosnku
    - biały pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - cząber suszony
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - sól
    - świeże zioła do dekoracji

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy grzyby,
    liść laurowy, ziele angielskie i czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko solimy i dusimy do miękkości.
    W drugim rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem i cząbrem.
    Łączymy makaron z grzybami i sosem i dekorujemy świeżymi ziołami.
    Smacznego!

    Justyna I

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, moje jesienne danie z makaronem to:

    Warkocze z sosem cukiniowym z łososiem

    Ilośc składników jest uzależniona od ilości przygotowywanych porcji

    Na dwie osoby :

    makaron lubella spaghetti pelne ziarno i zwykly makaron spaghetti lubella porcja wedle uznania
    Opakowanie łososia wędzonego 150 g
    Jedno opakowanie serka mascarpone
    Mała cukinia

    Cukinie tarkujemy na grubych oczkach i dusimy na patelni. Łososia kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do cukinii. Opakowanie serka mascarpone wrzucamy na patelnie i mieszamy aż sie równomiernie rozpuści. Dodajemy przyprawy wedle uznania i wyciskamy sok z cytryny. Jeżeli chcemy mniej gesty sos to można dodać trochę mleka.
    W międzyczasie gotujemy makaron. Studzimy i pleciemy z niego warkocze tak jak to widać na obrazku. W środek warkocza wlewamy sos. I gotowe! Efekt wow murowany! :)

    Ps jak zamieszamy makaron jasny i ciemny warkocze wyjdą jeszcze ciekawiej zdjecia wysylam emailem! :)

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  16. Jesień kojarzy mi się z 4 „produktami”, z których staram się przyrządzać różne pyszności:
    z orzechami, z grzybami (jedne i drugie uwielbiam zbierać do cudnych wiklinowych koszyków), z dynią i z brukselką. Uprawę tej ostatniej odkryłam stosunkowo niedawno i niestety kojarzy mi się ze zmarzniętymi palcami od jej odcinania :)

    W prezentowanym przeze mnie daniu konkursowym brakuje tylko dyni z wyżej wymienionych darów jesieni. No, ale ta niestety do tego dania raz jeden nie pasuje :)

    A to moja propozycja:

    "Makaron Lubella z wołowiną na czerwonym winie, brukselką, sosem z prawdziwków i orzechami włoskimi" (porcja dla 2 osób).

    Składniki:

    - 200 g wołowiny,

    - 100 g prawdziwków,

    - 20 małych brukselek,

    - kilka orzechów włoskich,

    - mała cebula,

    - 200 g makaronu Lubella penne (ja pomieszałam penne z pełnym ziarnem),

    - pół szklanki czerwonego wina,

    - 4 łyżki śmietany,

    - łyżka mąki,

    - łyżeczka rozmarynu,

    - sól, pieprz do smaku.

    Prawdziwki czyścimy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy i razem z prawdziwkami podsmażamy na maśle. Wołowinę kroimy w 3 cm kawałki oprószamy mąką i obsmażamy na patelni. Podlewamy wodą, czerwonym winem i dusimy do miękkości. Brukselkę gotujemy z łyżeczką soli, aż będzie miękka. Orzechy włoskie siekamy (ja wole większe kawałki). Gdy wołowina będzie miękka dodajemy, prawdziwki z cebulką, brukselkę, i orzechy włoskie. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i dodajemy do mięsa, żeby zagęścić sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na głęboki talerz wykładamy porcję makaronu i na to dajemy sos z jesiennych przysmaków i wołowiny. Danie jest bardzo aromatyczne, syte i smaczne. Smacznego!!!

    Dominika A.-F.

    OdpowiedzUsuń
  17. Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

    Składniki:
    200g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11
    1 duża cukinia
    1 cebula
    ½ słoiczka suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    35g orzechów pinii
    parmezan



    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w pół talarki. Pomidory odsączmy i kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z pomidorów ze słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i orzeszki, całość dusimy aż cukinia będzie miękka. Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło, całość oprószamy startym na tartce parmezanem.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Makaron z smażoną dynią, kurczakiem i curry

    Składniki:

    1/2 kg dyni

    podwójna pierś z kurczaka

    500 gram makaronu Lubella Pióra nr 17

    2 ząbki czosnku

    1/2 cebuli

    1/2 szklanki śmietany

    1 łyżka curry

    1 opakowanie sosu bolognese



    Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Gdy cebulka się delikatnie podrumieni dodajemy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną dynię i curry. Całość smażymy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie rozrabiamy sos bolognese w szklance wody z dodatkiem śmietany. Wlewamy na patelnie. Całość smażymy przez ok. 15 minut do momentu aż dynia będzie miękka. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Zapiekanka makaronowa na słodko z dynią w towarzystwie cytrusów.
    makaron świderki Lubella
    250 g dyni
    1 pomarańcza
    1 grejpfrut
    1 banan
    2 łyżki rodzynków
    2 łyżki płatków migdałowych
    3 łyżki miodu lipowego
    50 ml rumu
    Makaron wsypać do naczynia żaroodpornego.
    Dynię pokroić w kostkę a banana w plasterki. Dodać rodzynki i płatki migdałowe i wymieszać. I przełożyć na makaron.
    Wycisnąć sok z pomarańczy i grejpfruta, dodać miód, dokładnie wymieszać i zalać zapiekankę. Piec ok. 30 min. w temp. 170 st.

    OdpowiedzUsuń
  20. Panierowana Papryczka

    Składniki

    Makaron Lubella
    papryka
    szynka
    cebulka
    pieczarki
    dowolne przyprawy ( do farszu )

    Dowolny makaron Lubella gotujemy zgodnie z instrukcją ( ja wybrałam Pełno ziarnisty makaron Penne)

    W tym samym czasie :
    Ucinamy wierz papryce i usuwamy gniazdo nasienne
    Pieczarki kroimy w plasterki szynkę najpierw w plasterki potem w kostkę oraz cebulkę w kosteczkę i podsmażamy na patelni .

    Nadziewamy paprykę , posypujemy serem i przykrywamy .
    Pieczemy paprykę w 180 st przez około 25 30 min

    Na talerz wykładamy makaron i na środek stawiamy upieczoną paprykę .

    Polecam i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy10:25

    Jesienny makaron z polędwiczkami wieprzowymi w sosie borowikowym z nutą orzecha włoskiego z dodatkiem surówki z białej rzepy, danie oraz pomysł specjalnie na konkurs;))

    Składniki:
    -woda
    -makaron lubella 150 g świderka nr 19
    -borowiki około 200 g
    -polędwiczki około 300 g
    -liść laurowy
    -ziele angielskie
    -sól
    -pieprz
    -pół szklanki śmietany kremówki
    -jedna średnia cebulka
    -kilka orzechów włoskich
    -biała rzepa
    -majonez

    Makaron lubella świderki gotujemy al dente. Polędwiczki rozklepujemy pięścią delikatnie, solimy je i pieprzymy, smażymy na oleju rzepakowym tylko do ścięcia mięska. Borowiki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, na około 3-4 minuty, następnie podsmażamy je na oleju ryżowym wraz z drobno pokrojoną cebulką, dodajemy sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy oraz tymianek, dalej dusząc, powoli dodajemy śmietanę kremówkę, do zgęstnienia cały czas mieszając, dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie które nadadzą ciekawą nutę smakową. Polewamy makaron sosem podajemy z surówka z białej rzepy - starta biała rzepa sól, pieprz i majonez do smaku.

    Smacznego ;)

    Zdjęcie prześlę na meila, mój meil to lisiasta69@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy10:25

    Jesienny makaron z polędwiczkami wieprzowymi w sosie borowikowym z nutą orzecha włoskiego z dodatkiem surówki z białej rzepy, danie oraz pomysł specjalnie na konkurs;))

    Składniki:
    -woda
    -makaron lubella 150 g świderka nr 19
    -borowiki około 200 g
    -polędwiczki około 300 g
    -liść laurowy
    -ziele angielskie
    -sól
    -pieprz
    -pół szklanki śmietany kremówki
    -jedna średnia cebulka
    -kilka orzechów włoskich
    -biała rzepa
    -majonez

    Makaron lubella świderki gotujemy al dente. Polędwiczki rozklepujemy pięścią delikatnie, solimy je i pieprzymy, smażymy na oleju rzepakowym tylko do ścięcia mięska. Borowiki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, na około 3-4 minuty, następnie podsmażamy je na oleju ryżowym wraz z drobno pokrojoną cebulką, dodajemy sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy oraz tymianek, dalej dusząc, powoli dodajemy śmietanę kremówkę, do zgęstnienia cały czas mieszając, dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie które nadadzą ciekawą nutę smakową. Polewamy makaron sosem podajemy z surówka z białej rzepy - starta biała rzepa sól, pieprz i majonez do smaku.

    Smacznego ;)

    Zdjęcie prześlę na meila, mój meil to lisiasta69@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy13:36

    Świderki z cukinią w sosie pomidorowo-śmietanowym

    SKŁADNIKI:
    1. Opakowanie makaronu Lubella świderki 400 gram
    2. 1 cukinia
    3. 3 cebule
    4. 4 ząbki czosnku
    5. 6 parówek
    6. 4 łyżki śmietany 18%
    7. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    8. 2 łyżeczki suszonej pietruszki
    9. Szczypta soli
    10. Szczypta pieprzu
    11. 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    Dodatkowo:
    1. Żółty starty ser do posypania
    2. Szczypior do posypania
    3. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
    2. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
    3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
    4. Czosnek obieramy.
    5. Z parówek ściągamy osłonki i kroimy w plasterki.
    6. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę i parówki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy cukinię i co jakiś czas delikatnie mieszamy.
    7. Śmietanę i koncentrat pomidorowy dodajemy na patelnię, przyprawiamy i mieszamy.
    8. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
    9. Danie posypujemy utartym żółtym serem i szczypiorem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Jabłuszka owinięte makaronową nicią.

    Składniki:
    Makaron spaghetti 100g
    5 dużych jabłek
    Rodzynki 100g
    Cynamon 2 łyżeczki
    Aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
    Cukier 4 łyżeczki
    Masło 2 łyżeczki

    Przygotowanie:
    Jabłka obieramy. Wydrążamy środki. Miąższ ścieramy na tarce.
    Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Cukier, aromat i cynamon mieszamy ze sobą.
    Miąższ łączymy ze sparzonymi rodzynkami.
    Wydrążone jabłka smarujemy od środka mieszanką cukru i cynamonu. Wkładamy do środka starty miąższ i rodzynki.
    Jabłka owijamy nitkami spaghetti. W razie czego pomagamy sobie nitką. Owinięte jabłka smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.
    Pieczemy w piekarniku przez 20 min do zezłocenia makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  25. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PULPETAMI DYNIOWO - MARCHEWKOWYMI

    Składniki:
    Pulpety:
    -70 dag mięsa mielonego
    -1 duża cebula
    -2 jajka
    -6-7 łyżek bułki tartej
    -przyprawy-sól,pieprz,czosnek granulowany,sól czosnkowa, majeranek, przyprawa do mielonego

    Farsz do pulpetów:
    -30 dag dyni
    -2 marchewki
    -3 łyżki masła

    Sos beszamelowo-serowy:
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki mąki
    -0,5 l mleka
    -10 dag sera żółtego
    -sól,pieprz, gałka muszkatołowa

    Ponadto:
    -ok.30 dag makaronu świderki Lubella

    Sposób wykonania:
    1.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo. Przelewamy zimną wodą.
    2.Farsz:Dynię i marchew ścieramy n grubych oczkach. W rondelku roztapiamy masło dodajemy warzywa,dusimy do miękkości , doprawiamy solą i pieprzem.
    3.Pulpety: Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy pokrojoną cebulę , jajka, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy większe pulpety, rozpłaszczamy , na każdym układamy farsz i zlepiamy, formując kule.
    4.Pulpety podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    5.Sos: masło rozpuszczamy dodajemy mąkę ,robimy zasmażkę, gdy składniki się połączą dodajemy cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy do zgęstnienia sosu, na końcu dodajemy starty ser żółty.
    6.W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, pulpety i całość polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 min .

    OdpowiedzUsuń
  26. ROLADKI Z KARCZKU Z PUREE Z DYNI I MAKARONEM

    -5 plastrów karczku
    -5 plastrów szynki
    -1 szkl. puree z dyni
    -1/2 szkl. makaronu świderki
    -sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny
    -2 większe cebule
    -olej do smażenia
    -3/4 szkl. wody

    Sposób wykonania:
    1.Makaron gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą.
    2.Puree z dyni doprawiamy solą i pieprzem.
    3.Karczek delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawami.
    Na każdy plaster karczku układamy szynkę, rozsmarowujemy pureę i układamy makaron,zawijamy roladki. Spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
    4.Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni,
    5.Cebulę kroimy w piórka,wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy roladki i rumienimy. Na cebulę układamy roladki podlewamy 3/4 szkl. wody i dusimy ok.35-40 min.
    6.Podajemy z ulubionymi dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  27. ROLADKI Z KARCZKU Z PUREE Z DYNI I MAKARONEM

    -5 plastrów karczku
    -5 plastrów szynki
    -1 szkl. puree z dyni
    -1/2 szkl. makaronu świderki LUBELLA
    -sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny
    -2 większe cebule
    -olej do smażenia
    -3/4 szkl. wody

    Sposób wykonania:
    1.Makaron gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą.
    2.Puree z dyni doprawiamy solą i pieprzem.
    3.Karczek delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawami.
    Na każdy plaster karczku układamy szynkę, rozsmarowujemy pureę i układamy makaron,zawijamy roladki. Spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
    4.Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni,
    5.Cebulę kroimy w piórka,wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy roladki i rumienimy. Na cebulę układamy roladki podlewamy 3/4 szkl. wody i dusimy ok.35-40 min.
    6.Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  28. MUFFINKI CZEKOLADOWO-MAKARONOWE
    Ładnie się prezentują po przekrojeniu trudno się domyślić że w babeczkach znajduje się makaron.

    Składniki;
    -10 dag makaronu wstążki LUBELLA
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    -4 jajka
    -3/4 szkl. mąki
    -3/4 szkl. cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao

    Sposób wykonania:
    1.Makaron gotujemy w gorącym wrzątku z dodatkiem aromatu.
    2.Białka ubijamy na sztywno z cukrem,cały czas ubijając dodajemy żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,budyniem i kakao. Do ciasta dodajemy makaron o dokładnie mieszamy.
    3.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy 25 min. w temp. 160 stopni.
    Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

    OdpowiedzUsuń
  29. Anonimowy08:14

    Włoskie La Dolce Vita

    100 gramów orzechów włoskich - mój jesienny składnik
    30 gramów masła
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    100 gramów gorgonzoli
    200 gramów zielonego groszku
    200 mililitrów śmietany 18%
    1 cytryna
    1 pęczek oregano
    400 gramów makaronu Lubella Świderki Nr 19
    sól
    pieprz

    Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie grubo siekamy. Na maśle smażymy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po zeszkleniu dodajemy pokruszoną gorgonzolę, groszek, śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz posiekane oregano - całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron łączymy z sosem oraz uprażonymi uprzednio orzechami włoskimi. Podajemy natychmiast po przygotowaniu, całość dekorujemy listkami oregano.

    Smacznego,
    Mateusz (mateusz.dominik@onet.eu)

    OdpowiedzUsuń
  30. Anonimowy11:57

    PAPRYKOWE MOTYLKI:
    Pieczona papryka z makaronowym nadzieniem, które smakuje jak spaghetti, a na
    wierzchu podpieczona czerwona cebula.

    Składniki:
    100g makronu nitki Lubella
    15dag mięsa mielonego wieprzowego
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki papryki mielonej
    sól
    pieprz czarny
    2-3 papryki żółte
    1 cebula czerwona
    oliwa z oliwek
    parę pasków czerwonej papryki

    Makaron nitki ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone usmażyć na
    patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko zalać
    przecierem pomidorowym. Podlać odrobiną wody jeśli będzie zbyt gęste.
    Przecier pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki. Gotować do
    uzyskania sosu. Przyprawić, dodając na samym końcu bazylię. Sos wlać
    do odcedzonego makaronu. Wymieszać. Paprykę przekroić wzdłuż na równe
    połówki. Nałożyć nadzienie. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka
    cebulę i paski papryki czerwonej. Posmarować oliwą. Zapiekać w 180*C
    przez 40min. Jeżeli chcemy, aby papryka była bardziej miękka to
    posmarować ją oliwą i same połówki wcześniej podpiec. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  31. Anonimowy11:58

    PIECZONE MUSZELKI:
    Pieczony makaron ma charakterystyczny smak i zapach. Doskonale komponuje
    się z ulubionymi warzywami i mięsem.


    Składniki:
    250g makaronu muszelek Lubella
    1 filet z kurczaka
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 mała papryczka chilli
    1/2 brokuła
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    przyprawa do kurczaka
    Umyty filet z kurczaka pokroić na paski. Z oliwy, octu i przyprawy do
    kurczaka zrobić marynatę. Włożyć kurczaka, wymieszać i wstawić do
    lodówki. Brokuł wrzucić na gorącą posoloną wodę i gotować 5minut.
    Odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Surowy makaron wsypać na
    blaszkę, tak aby muszelki leżały jedna koło drugiej. Prażyć w
    piekarniku w 180*C przez 10minut, aż makaron będzie brązowy. Paprykę
    pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się miękka.
    Papryczkę chili rozkroić, wyjąć nasionka i drobno pokroić.
    Cebulę,pokrojoną w kostkę, zeszklić i dodać razem z chilli do papryki.
    Usmażyć fileta z kurczaka. Wystudzony makaron włożyć do garnka, zalać
    wodą, tak aby całkowicie go przykryła. Wsypać łyżkę soli. Od momentu
    zagotowania gotować ok 5 minut lub po prostu do miękkości. Do gorącego
    makaronu dodać podgrzanego kurczaka i wszystkie warzywa. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  32. Anonimowy23:53

    Przepis na danie spaghetti aglio olio, autorstwa Marty Zubrzyckiej;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Moja propozycja to makaron lasagne zapiekany z dynią, kozim serem i orzeszkami piniowymi.
    Składniki:
    około 12 plastrów makaronu Lubella łazanki nr 46 (po 3 plastry makaronu lasagne na osobę)
    2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    200 g koziego sera
    100 ml śmietany 30 lub 36%
    50 g parmezanu lub grana padano
    garść orzeszków piniowych
    sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Plastry makaronu obgotowujemy krótko w osolonym wrzątku. Muszą być al dente. Wyjmujemy łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie. Odsączamy i odkładamy. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło z oliwą z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy często mieszając około 10 minut, aż dynia zmięknie. Śmietankę wlewamy do rondelka i delikatnie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Dodajemy część tartego parmezanu lub grana padano i mieszamy. Kozi ser kroimy na plasterki lub kruszymy w dłoniach. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną śmietany, wykładamy plastrami makaronu lasagne, warstwą koziego sera, warstwą podsmażonej dyni, polewamy przyprawioną śmietanką i posypujemy tartym parmezanem. Czynności od makaronu po parmezan powtarzamy do momentu wyczerpania składników lub osiągnięcia brzegu naczynia. Ostatnią warstwą ma być makaron, który smarujemy śmietanką i posypujemy parmezanem. Naczynia wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut kontrolując, aby warstwa wierzchnia nie zapiekła się za bardzo. Przed podaniem posypujemy orzeszkami pinii.
    Danie można zapiekać w małych ceramicznych naczyniach - kokilkach, każdą porcję osobno i bezpośrednio w nich podawać. Idealne na lunch, obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje z kieliszkiem białego wina.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Moja druga propozycja to łazanki z kapustą, grzybami i świeżą pietruszką.
    Składniki:
    - 250 g makaronu Lubella łazanki nr 46
    - 1/2 kg świeżych grzybów
    - 2 łyżki masła
    - 2 oliwy z oliwek
    - 1/2 kg kiszonej kapusty
    - garść natki zielonej pietruszki
    - sól morska i świeżo zmielony pieprz
    Makaron łazanki gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oczyszczone grzyby kroimy i dusimy chwilkę na maśle i oliwie. Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Ugotowaną kapustę odsączamy i dodajemy do podduszonych grzybów. Całość mieszamy, chwilkę razem dusimy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowany al dente makaron łazanki i ponownie mieszamy. Przed podaniem makaron mieszamy z dużą ilością natki świeżej pietruszki.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Anonimowy13:25

    Widzę że mój przepis nie dotarł:
    Spaghetti aglio-olio
    1 paczka spaghetti lubella
    4 ząbki czosnku
    parmezan do smaku
    oliwa kilka łyżek

    Makaron ugotować. Na patelni zeszklić na oliwie czosnek uważając aby się nie przypalił. Wrzucić makaron, dodać makaron i starty parmezan i vuola:)
    Marta Zubrzycka

    OdpowiedzUsuń
  36. Anonimowy13:30

    Witam Panią Marlenitę:)
    podaję moją jesienną propozycję:
    500 g fusilli Lubella
    250 g pomidorków cherry
    8 filecików anchois
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki kaparów
    50 g blanszowanych migdałów
    3 łyźki oliwy extra vergine
    świeża bazylia do podania
    ziola prowansalskie do smaku

    Makaron gotujemy al`dente. Odlewamy kubeczek wody po makaronie resztę odcedzamy.

    Pozostałe, oczyszczone składniki ( oprócz bazylii ) miksujemy za pomocą blendera, do momentu powstania gęstego sosu. Dodajemy 2 łyżki wody po makaronie, miksujemy. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej wody z makaronu.

    Sos przelewamy do makaronu, dodajemy zioła i mieszamy podajemy na gorąco.

    Ewa Kocon serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Anonimowy13:34

    Podsyłam moją kolejną propozycję na rozgrzewające danie:

    250 g makaronu świderki Lubella
    2 łyżki oliwy extra vergine
    1,5 łyżki masła
    1/2 cebuli
    2-3 ząbki czosnku
    300 g cukinii (1 średnia)
    1 czzerwona papryka

    1/4 bakłażana
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    200 g pomidorków koktajlowych
    ok. 150 g żółtego sera np. mozzarelli lub innego do zapiekania
    sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
    świeża bazylia

    Makaron wrzucić na wrzątek i gotować ok 2 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cebulę zeszklić na maśle.Dodać starty czosnek, następnie dodać łyżkę oliwy oraz pokrojone warzywa: paprykę, cukinię i bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i ]oregano.
    Dodać masło i smażyć warzywa przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
    Na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut. Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.

    Ewa Kocon

    OdpowiedzUsuń
  38. Anonimowy13:52

    20 rurek cannelloni Lubella

    Sos bolognese

    150 g pancetty lub boczku pokrojonego w paski
    600 g mielonego mięsa wołowego- wieprzowego
    3 łyżki oliwy extra vergine
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    1 marchewka
    1 szklanka białego wina
    4- 5 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka gorącego bulionu
    1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki/ krojonych w kostkę
    1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
    Zioła prowansalskie
    Bazylia


    Sos beszamelowy:

    40 g masła
    3 łyżki mąki
    350 ml mleka
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 szklanki tartego parmezanu

    Przygotowanie

    Sos boloński: W garnku na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek następnie dodać boczek, później dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na j tarce marchewkę. Całość obsmażyć. Na koniec dodać mięso i przesmażyć do zmiany barwy.
    Jako kolejne, należy wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 5-10 minut, dodać koncentrat pomidorowy, który mieszamy wcześniej w odrobinie gorącego bulionu i dokładnie mieszamy.
    Następnie dodać pozostałe składniki i całość gotować na małym ogniu przez około -2-3 godziny mieszając co jakiś czas.
    Sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło i dodać mąkę i smażyć przez około 2-3 minuty na ciągle mieszając. Stopniowo, do mąki wlewać mleko cały czas mieszając ( na początku wytworzy się konsystencja grudkowatego budyniu), ale podczas mieszania sos zrobi się gładki. Całość doprawić gałką muszkatołową, następnie dodać połowę startego sera i wymieszać.
    Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Na dno naczynia rozprowadzić oliwę i odrobinę sosu pomidorowego – (np. zmiksować pół puszki pomidorów z czosnkiem, i ziołami). Każdą rurkę napełniamy po brzegi farszem i ukłądamy obok siebie. Całość polać następnie sosem beszamelowym o posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.Jeśli piekarnik ma taką funkcję, pod koniec nastawić na opcję grillowania.
    życzę smacznego.
    Przed podaniem danie dekorujemy świeżą bazylią

    Magdalena Bryzek.

    OdpowiedzUsuń
  39. Anonimowy13:57

    Makaron z kurczakiem
    2 piersi z kurczaka małe
    1 cebula
    zioła toskańskie
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła

    1,5 szklanki śmietany 30%
    1 łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    1 opakowanie makaronu np Cesaresca Lubella
    posiekana natka pietruszki

    Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę i czosnek posiekać drobno.
    Mięso oprószyć przyprawą toskańską odstawić na 30 minut do lodówki do marynowania.
    Na patelni rozgrzać olej z masłem, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kurczaka i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie.
    W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać do kurczaka, wymieszać i chwilę gotować. Całość zalać śmietaną i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron, wymieszać i podawać.
    Przed podaniem można posypać natką pietruszki.

    IGOR W.

    OdpowiedzUsuń
  40. Anonimowy14:01



    Makaron z tuńczykiem...mniam

    1 puszka tuńczyka w sosie własnym nie rozdrobnionego
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz świeżomielone
    15ml śmietanki,
    1 łyżka prawdziwego,
    parmezan do posypania,
    -makaron najlepiej fusilli Lubella

    ulubione zioła do smaku

    Makaron ugotować al dente i odcedzić. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć czosnek rozdrobniony praską, dodać sol, pieprz, śmietankę. Wymieszać i przez chwilkę na wolnym ogniu "gotować". Do gorącego sosu dodać makaron wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz posypać parmezanem.

    Igor W.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena