piątek, 31 października 2014

Serniczki smażone, śniadaniowy przysmak kuchni wschodniej




Śniadania nie muszą być nudne, na pewno nie muszę Wam tego mówić. Dziś mam dla Was propozycję na przysmak który pierwszy raz jadłam na Ukrainie, a później jeszcze kilka razy u przyjaciół pochodzących z Białegostoku. Serniczki przypominają trochę racuchy, ale ciasto ma inną konsystencję. Wspaniale smakują ze świeżymi owocami, ale równie dobrze ze śmietaną i dżemem. Polecam szczególnie tym którzy jeszcze nie próbowali, wystarczy chwila by  wywołać uśmiech na twarzach swoich bliskich.

Serniczki smażone

 

200 gram sera (mielonego) twarogu półtłustego

2 łyżki cukru waniliowego

1 łyżka słodkiej śmietanki

3 czubate łyżki mąki pszennej 

1 jajo

szczypta soli

dodatkowo:

kilka łyżek kwaśnej śmietany

dżem Łowicz z owoców leśnych

cukier puder 

olej do smażenia

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem. Formujemy serniczki o grubości ok 1 cm.Wykładamy na patelnię i smażymy na złoty kolor z obydwóch stron.

Gotowe serniczki oprószamy pudrem, wykładamy śmietanę i oraz dżem. Smacznego:)

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dzem-dobry-pobudka#62embed vs7ksfy0jn5hscgc2vpk4rrxxfw3hgzz

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena