wtorek, 11 grudnia 2012

Ciasteczka z okienkami w trzech smakach



Witajcie- podsyłam Wam kolejną słodką propozycję na pyszne i niezwykle urocze ciasteczka. Ładnie zapakowane mogą stanowić świetny prezent dla bliskich, a na świątecznym stole będą piękną dekoracją.

Do nadzienia możecie użyć też innych mas/ dżemów:))


Ciasteczka ze smakowitymi okienkami:

Składniki:

1 kostka kostka margaryny/masło 

1 szklanka mąki krupczatki

1 cukier z wanilią

2 szklanki mąki pszennej

100 gram pudru

2 łyżki nalewki (likieru) z pomarańczy

1 tabliczka białej czekolady

100 ml kremówki

2 łyżki amaretto

2 łyżki spirytusu

4 żółtka

1 łyżeczka smalcu

1 łyżka kwaśnej śmietany

1/2 opakowania galaretki -owoce leśne/ ewentualnie porzeczkowa

1 szklanka jagód mrożonych

4-5 łyżek mleka skondensowanego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3-4 łyżki cukru do jagód

Wykonanie:  

 Z mąki, żółtek, śmietany,cukru waniliowego, proszku do pieczenia, pudru,smalcu, margaryny,1 łyżki nalewki pomarańczowej wyrabiamy szybko kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 

 W tym czasie możemy przygotować potrzebne nadzienia: jagodowe: jagody podgrzewamy wraz z 3-4 łyżkami cukru, 100 ml wody oraz suchą galaretką. Dokładnie rozpuszczamy- zagotowujemy chwilę a następnie odstawiamy do przestudzenia.

 Masa z białej czekolady z amaretto: czekoladę wraz ze śmietaną kremówką podgrzewamy w kąpieli wodnej- cały czas mieszając- dodajemy likier amaretto i łyżkę spirytusu- gotujemy aż masa będzie gęsta- ok 15-20 minut. 




 

Masa kajmakowo-pomarańczowa: mleko skondensowane (gotowane) podgrzewamy wraz z likierem pomarańczowym oraz łyżką spirytusu. Ok.5 minut- cały czas mieszając.

  Schłodzone ciasto wałkujemy a następnie wykrawamy np. okrągła foremką lub szklaneczka z cienkim rantem ciasteczka. W połowie ciasteczek- wycinamy dodatkowo mniejszą foremką dziurki. Każde ciasteczko powinno mieć swoją parę. Pieczemy ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni.

 Przestudzone ciasteczka smarujemy przygotowanymi masami- zlepiamy ciastkiem z otworkiem. Ciastka najlepiej smakują na drugi dzień- gdy się delikatnie "przegryzą"

 Smacznego:)) 

Inne ciasteczka ? kliknijcie tu kruche ciasteczka

 

1 komentarz:

  1. Witam serdecznie!
    Nominowaliśmy twojego bloga do Liebster Blog Award.
    Zapraszamy do nas http://ipobitegary.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena