sobota, 29 października 2016

Kasza aromatyzowana kremem groszkowym z tymiankiem


Czasami gdy brakuje nam weny do gotowania i do ożywienia smaku kaszy ( które osobiście uwielbiam pod chyba każdą postacią), warto pokusić  się o taki dodatek o jakim przeczytacie w poniższym przepisie.
To co jest bardzo fajne, oprócz użytych tylko naturalnych składników, naprawdę przyjemnego zapachu, smaku i konsystencji tych zup, to, że są poporcjowane jak szpinak, w formie małych brykietów, co zdecydowanie ułatwia nam przygotowanie szybkiego posiłku.
Oprócz smaku "groszkowego", Poltino ma w swojej ofercie również inne smaki, które również warto spróbować, zarówno w formie tradycyjnej jak i trochę odmienionej.

Kasza aromatyzowana kremem groszkowym z tymiankiem

   Mięso:

1 pojedyncza pierś z kurczaka 

cytrynowy pieprz mielony 

zioła prowansalskie

szalotka 1 sztuka

olej/masło do obsmażenia odrobina

Kasza

kasza jęczmienna perłowa 1/2 szklanki 

bulion ok.  350 ml

1/3 małej marchewki 

 odrobina pietruszki

ok. 8 kostek brykietu kremu groszkowego Poltino

*ewentualnie sól do smaku

 Mięso kroimy na mniejsze medaliony,  doprawiamy delikatnie przyprawami, szalotkę kroimy drobno w kosteczkę i całość przesmażamy na rozgrzanej patelni do skarmelizowania. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę, warzywa podlewamy bulionem i dusimy aż kasza wchłonie bulion. Pod koniec dodajemy brykiety kremu- jeśli kasza byłaby zbyt "sucha" można dodać 1-2 kostki więcej.  Gotowe danie wykładamy na talerz i dekorujemy zieleniną. 



 

2 komentarze:

  1. Gocha11:15

    Wygląda bardzo apetycznie. W jakich sklepach dostane te produkty ta zupe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy00:09

    Yummmy! Pychowato wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena