Dziś mam dla Was przepis na coś szybkiego i bardzo dobrego. Ciasto jogurtowe z dodatkiem maku, a na wierzchu z warstwą budyniu.. mm pycha.
330 ml gęstego jogurtu/ kwaśnej śmietany 18%
270 g mąki pszennej
1 opakowanie proszku budyniowego
120g podgrzanego masła
150 g cukru
80g suchego maku
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120g podgrzanego masła
150 g cukru
80g suchego maku
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropel olejku migdałowego/pomarańczowego
Nadzienie:
700 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego ( po 34 g)
3-4 łyżki cukru
100 g masła
Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, pod koniec gotowania dodajemy masło i całość energicznie mieszamy trzepaczką rózgową/ mikserem. Przed wyłożeniem na ciasto studzimy do temperatury ok 40 stopni.
Ciasto:Do misy przekładamy wszystkie mokre produkty i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, krótko do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy do dużej formy na ciasto. Budyń przekładamy do worka cukierniczego i tylką dużą gwiazdką wyciskamy wzdłuż ciasta ( w odległości kilku centymetrów od siebie) warstwę budyniu. Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni C przez ok 50-60 minut.
Uwielbiam ciasta tego typu! :) Z makiem już próbowałam, ale w połączeniu z budyniem jeszcze nigdy! Dzięki za inspirację i biorę się do roboty :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie ciasta :D To fakt rzadko się trafia przepis z budyniem :D
UsuńA tak do autorki wpisu - świetna robota! Naprawdę z przyjemnością czyta się takie nowe przepisy kuchenne :D Mam tylko jedną malutka prośbę, pisz częściej bo nie mogę się doczekać ;)
Dziękuję za przemiłe słowa:) @Podstawy niemieckiego, postaram się coś z tym zrobić.P
Usuńświetny pomysł z tym dodatkiem budyniu :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy do rejestracji: http://katalogsmakow.pl
OdpowiedzUsuńOOO dobry pomysł na coś szybkiego i pysznego:)
OdpowiedzUsuńCzy mogłaby Pani doprecyzować określenie „duża forma”? Chodzi o taką 20x30 czy o jakąś inną?
OdpowiedzUsuń