sobota, 8 października 2016

Konfitura z gruszek i truskawek

Gdyby komuś z Was udało się jeszcze znaleźć, pyszne truskaweczki to bardzo polecam ten przepis, jeśli nie zapiszcie i zróbcie w przyszłym roku:)

 Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę.



Konfitura z gruszek i truskawek

3 duże jędrne, soczyste gruszki

1 kg truskawek

250 g brązowego cukru

100 ml wody

Opcjonalnie 1 łyżeczka pektyny

Owoce pokroić w drobne cząstki, zasypać cukrem, podlać wodą i gotować na bardzo małym ogniu delikatnie mieszając. Gotujemy do uzyskania zadowalającej gęstości. Gotową konfiturę przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 minut od zagotowania wody.
 Jeśli zależy nam aby owoce szybciej zgęstniały, do konfitury dodajemy odrobinę pektyny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena